Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 4 years ago

By admin

BROD DUHOVA I PACOVA KANIBALA: Neobična priča jugoslovenskog kruzera koji već 8 godina luta Atlantikom

Britanska javnost bila je iznenađena kada se 2014. godine prvi put pojavila vest o “brodu duhova”, tačnije brodu punom pacova kanibala, koji će se najverovatnije nasukati ili razbiti o obalu Devona ili Kornvola.

Davno napušten 44-godišnji kruzer “Ljubov Orlova” je u tom trenutku slobodno plovio već godinu dana – prvo je napuštnen od posade na pristaništu u Kanadi, da bi se posle tokom transfera u Dominikansku Republiku naprosto odvezao od vučnog broda. Naučnici koji su tragali za brodom po Atlantiku, smatraju da je brod sigurno pun pacova koji nemaju nikakvu hranu osim jedni druge, zbog čega je još više povećana bojazan od brojnih mogućih zaraza.

Ovaj 4.250 tona težak brod dobio je ime po ruskoj filmskoj zvezdi, a izgrađen je za putnička krstarenja oko Antarktika i Arktika, i to upravo u Jugoslaviji, tačnije na “Titovom brodogradilištu” u hrvatskom gradu Kraljevica 1976. godine

S obzirom da je ovaj kruzer, klase Marija Jermolova, ojačan za plovidbu hladnim morima, mnogi veruju da još uvek nije potonuo, a činjenica da je vrednost broda, čak i kao starog gvožđa, procenjena na oko 750.000 dolara, i dalje inspiriše ljude da pokušaju i pronađu zastrašujući kruzer.

Ljubov Orlova je iz upotrebe izašao 2010. i nakon dve godine na pristaništu Sent Džon kod Njufaundlenda, zvog sve goreg stranja, odlučeno je da brod bude prebačen na otpad u Dominikanskoj Republici.

Nakon samo jednog dana putovanja, kabl za vuču je pukao, a Ljubov Orlova je otplutao u nepoznatom pravcu. Zbog rizika po nafnte bušotine u toj oblasti, kanadska mornarica je poslala brod da pronađe jugoslovenski kruzer i odvuče ga do međunarodnih voda, gde je na kraju ponovo pušten na slobodu.

Pogledajte kako je kruzer Ljubov Orlova izgledao pre nego što je napušten.

https://serbiantimes.info/ekskluzivno-sta-kazu-cia-dokumenta-da-li-je-tito-prebacio-70-fabrika-iz-srbije-u-sloveniju-i-hrvatsku/

Izvor: Plymouth Herald
Foto: Wikimedia Commons (Lilpop,Rau&Loewenstein/Dan Conlin/BluesyPete)

YOU MAY LIKE