Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

BRNABIĆKA U ČIKAGU O DIGITALIZACIJI SRBIJE: Premijerka govorila kao gost na samitu tehnoloških inovacija (VIDEO)

Vodeći čikaški tehnološki start-ap hab koji nosi ime po godini velikog čikaškog požara, “1871” ugostio je danas kao govornika srpsku premijerku Anu Brnabić na otvaranju “AI Innovation Lab Cohort”-a, samita koji se bavi tehnološkim inovacijama.

Ona je, umesto živog uključenja kako je prvobitno bilo planirano, u snimljenom intervjuu odgovarala na pitanja koja se tiču Srbije i njenog napretka na polju novih tehnologija i elektronske uprave. Zanimljivo da je Brnabićka juče obeležila 6 godina otkako je na mestu premijera Srbije, što je i pomenula u intervjuu.

-Za to vreme promenilo se mnogo toga u Srbiji, mnoge stvari koje smo planirali, čak i više od onoga što smo predviđali, pogotovo kada je u pitanju ekonomija i strane investicije. Ovde naročito mislim na investicije u IT sektor i tehnologije, nauku i obrazovanje. Inače je moj stav da bi svaka vlada trebala da ulaže u obrazovanje i inovacije, to treba da bude fokus za budućnost. Uz sve drugo što smo uradili u Srbiji recimo na polju infrastrukture, naš prioritet ostaje ulaganje u nove tehnologije i digitalni svet, kazala je Brnabićka, koja je između ostalog pomenula da je od 2016.godine do danas Srbija kompletno digitalizovala sva dokumenta koja su ranije bila deponovana u papirnim i drugim formatima.

Današnjem samitu u Čikagu prisustvovao je i generalni konzul Srbije Damjan Jović, koji je zvanično predstavljen na samom otvaranju.

Inače, o tome koliko je start-ap hab “1871” veliki i uspešan govore rezultati: Do sada je preko njih u razne projekte uloženo preko 3,5 milijardi dolara, čak 17 kompanija koje su počele sa njima danas su prešle vrednost od milijardu dolara, a sve ukupno kreirano je 14,500 radnih mesta.

Tekst: Serbian Times Foto: 1871

YOU MAY LIKE