Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

BRIKS JAČA GLOBALNU POZICIJU: Šest zemalja pozvano da se priključi, među njima dva velika rivala!

Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija biće pozvani u članstvo Briksa, saopštio je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa.

Siril Ramafosa je rekao da će članstvo tih zemalja u Briksu početi 1. januara 2024. godine, dodavši da je to prva faza proširenja.

Naveo je i da su lideri zemalja Briksa usvojili završnu deklaraciju 15. samita, prenosi agencija RIA Novosti.

Na Samitu u Južnoj Africi članice Briksa dogovorile su se o proširenju grupacije, koja za sada okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

PROČITAJTE VIŠE:

Ramafosa je istakao da Briks veoma zabrinut zbog sukoba u svetu i da se zalaže za mirno rešavanje sukoba, putem dijaloga.

Samit Briksa u Johanesburgu prvi je kojem lideri zemalja Briksa lično prisustvuju – svi osim ruskog predsednika Vladimira Putina.

Članice se zalažu za veću upotrebu nacionalnih valuta u međusobnoj razmeni i uspostavljanje, kako se navodi, pravednijeg poretka, u kojem bi se glas zemalja u razvoju jasnije čuo.

Prema rečima predsednika Južne Afrike, Briks je spreman da traži mogućnosti za poboljšanje stabilnosti, pouzdanosti i poštenih i fer odnosa u globalnoj finansijskoj arhitekturi.

Debata o proširenju bila je na vrhu dnevnog reda trodnevnog samita u Johanesburgu, a sve članice Briksa javno su podržale odluku o proširenju bloka koji je dom oko 40 odsto svetske populacije i četvrtine globalnog bruto domaćeg proizvoda.

POVEZANE TEME:

INDIJA USPELA GDE JE RUSIJA OMANULA: Svemirska letelica Čandrajan-3 uspešno sletela na Mesec! (VIDEO)

MASK POSTAO GLAVNI IGRAČ U UKRAJINI: Kijevu obezbedio internet za vojsku, a istovremeno razgovara sa Putinom!

“RUSIJA SVE BOGATIJA, MI SVE SIROMAŠNIJI”: Američka kongresmenka pozvala na prekid sankcija Kremlju i podrške Ukrajini!

Izvor: RTS
Foto: AP

YOU MAY LIKE