Chicago, IL
46°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 10mph N
Humidity: 93%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
46°F
46°F
46°F
46°F
48°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

BRAVO, MILICE! Mlada Srpkinja dobila vrednu stipendiju, među 200 najboljih studenata iz cele Amerike!

Milica Bojović (22) dobila je prestižnu građanske stipendiju “Njumen” (Newman), zbog zasluga koje je imala tokom studija na Američkom univerzitetu (AU) u Vašingtonu. U intervjuu koji je dala sajtu America.Edu ona je govorila o svojoj posvećenosti društvenom radu i građanskoj stipendiji Njumen.

Portal u uvodu teksta konsatatuje da je Bojovićeva bila angažovana u pokretu Čikaške Mlade Diplomate i Iračkom program razmene mladih lidera, kroz koje je učila o važnosti kulturne razmene i međunarodnih odnosa.

Tokom svoje prve godine, Bojović se prijavila i pridružila Programu za učenje u zajednici (CSLP), i od tada je nastavila sa radom u javnom interesu. Postala je mentor, vodila jedan od alternativnih programa AU-a, pridružila se Mirovnom programu njenog Univerziteta, uključila se u Istraživačke naučnike AU.

Zbog svega navedenog Bojović je izabrana među 212 drugih studenata iz 39 država za stipendiju Njumen Sivik Felous. Kako se navodi, izabrani studenti su „lideri u svojim kampusima koji pokazuju posvećenost pronalaženju rešenja za izazove sa kojima se zajednice suočavaju na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. “

Građanska stipendija Njumen pruža studentima mogućnosti obrazovanja i umrežavanja, virtuelnu obuku, prijavljivanje za stipendije i mogućnosti postdiplomskih studija. Stipendisti stiču veštine i veze za stvaranje velikih promena u svojim zajednicama.

DETE IZ ČIKAGA KARIJERU GRADI U VAŠINGTONU: Milica Bojović sa majkom Oliverom

Bojović je za stipendiju predložila kancelarija predsednika Američkog univerziteta. Ona kaže da je uzbuđena što zahvaljujući stipendiji može profesionalno da napreduje, da komunicira sa drugim stipendistima i učestvuje u umrežavanju.

„Moj fokus je na imigraciji i pristupu obrazovanju, i vidim toliko istomišljenika koji doprinose na tim poljima“, kaže Bojović. „Biće neverovatno komunicirati sa ljudima koji usluzi pristupaju iz toliko različitih perspektiva.“

Nakon završetka jednogodišnjeg programa stipendiranja, Bojović se nada da će saznati više o različitim pristupima useljavanju i pristupu obrazovanju radeći u nevladinim organizacijama i povezujući se sa drugim neprofitnim organizacijama širom sveta. Odlučila je da ostane na AU još godinu dana kako bi završila dodiplomski studijski program Podučavanje engleskog jezika govornicima drugih jezika.

„Verujem da me je obrazovanje naučilo kako da kritički sagledam svet, kao i važnost sagledavanja više perspektiva, što će mi uvelike pomoći u mojim budućim nastojanjima“, objašnjava Bojović. “Moje iskustvo kao studenta i iskustvo koje sam stekla kroz vannastavne aktivnosti na kraju su me naučili kako bolje da pristupim različitim profesionalnim okruženjima i praktično primenim veštine koje sam naučila na času.”

Izvor: America.edu Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE