Chicago
45°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 13mph N
Humidity: 86%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
46/34°F

Published 3 years ago

By Sanja Ilić

BRAT I SESTRA PLIVAČKE ZVEZDE SRBIJE: Lazar i Anja zajedno osvojili 106 medalja i sedam trofeja (FOTO)

Sa raznih takmičenja brat i sestra Filipović doneli su ukupno 106 medalja, od toga 90 zlatnih, a police im krasi i sedam trofeja. Anja će u junu proslaviti 12. rođendan, do tada napredovaće u folklornom ansamblu i plivačkim disciplinama

Da bi plivanje na listi individualnih sportova u Novom Pazaru dostiglo atletiku ili kik – boks potrebna su dostignuća iznad proseka i ako se za nekoga može reći da je na tom putu, onda je to devetogodišnji Lazar Filipović, koji će 22. juna proslaviti 10. rođendan. Zajedno sa dve godine starijom sestrom Anjom perjanica je novopazarskog plivačkog kluba Delfin 2007.

Već u ovoj dobi neuhvatljiv je i za po nekoliko godina starije dečake u plivanju prsnim i delfin stilom. U svet vode uveli su ga deda i otac kad je imao samo četiri godine, sa šest se prvi put pojavio na startu jedne trke i pobedio.

SA DRUGARIMA IZ KLUBA: Lazar pliva od svoje četvrte godine

Od tada do danas isključivo bira mitinge sa najjačom međunarodnom konkurencijom i starijim rivalima. Pobede te vrste postale su mu hobi.

Prvo je dete iz Novog Pazara šampion Školskog prvenstva Srbije i dvostruki je dobitnik priznanja za vrhunske rezultate gradskog Sportskog saveza (2018. i 2019. godine). Plivanje je ljubav i izbor, nije i jedino interesovanje Lazara Filipovića.

Na Gradskom bazenu u Pazaru oborio sam nezvanični rekord na 50m prsno za uzrast do osam godina, a tada sam imao šest, sa minut i osam sekundi na 1:06. Na jakom internacionalnom mitingu u Kragujevcu ponovim taj rezultat i pobedim, a svi su bili stariji od mene, dve i više godina

Odličan je učenik trećeg razreda OŠ ,,Bratstvo“, matematika mu ide kao od šale, ali i folklor i gluma. Prošle godine na ,,Smotri amaterizma“ oduševio je glumeći u dramskom komadu slepog dečaka, toliko je bio ubedljiv da su mnogi posle predstave pohitali da vide tog stvarno ,,slepog klinca“. Sve svoje uspehe drži u malom prstu.

– Na Gradskom bazenu u Pazaru oborio sam nezvanični rekord na 50m prsno za uzrast do osam godina, a tada sam imao šest, sa minut i osam sekundi na 1:06. Na jakom internacionalnom mitingu u Kragujevcu ponovim taj rezultat i pobedim, a svi su bili stariji od mene, dve i više godina – kaže Lazar.

„Drugog sam iza sebe ostavio čak osam sekundi. Pobedio sam i zvaničnog prvaka centralne Srbije, a njemu je bilo 10 godina. U toj disciplini tri godine uzastopno sam prvak centralne Srbije. Pobeđivao sam na najjačim međunarodnim mitinzima u kojima su učestvovala deca iz skoro svih zemalja okruženja, osim u Kragujevcu još i na prestižnom Šarengradskom mitingu u Kruševcu, u Beogradu i Užicu, a u Jagodini mi je medalju lično predao Milorad Čavić“, dodaje Lazar.

NAJBOLJI U SVOJOJ KATEGORIJI: Hoće da bude rekorder prsnog plivanja

Od prošle godine plivački repertoar i riznicu medalja dopunjuje pobedama u maratonskim trkama. Opet je u centru pažnje i opet oduševljava. Bio je mezimac jednog od najpoznatijih evropskih maratona, Jarak – Šabac.

„Bio sam najbolji u svom uzrastu na dva km. Pobedio sam na Ovčar – Kablar maratonu u kategoriji dečaka do 10 godina, u generalnom plasmanu pobedio je višestruki šampion Srbije u maratonskom plivanju na 5 i 10 km Tamaš Farkaš, za njim sam zaostao 12 minuta. Od 36 plivača u generalnom plasmanu zauzeo sam 17. mesto. Na Ribarićkom jezeru kao učesnik Memorijala Safet Mavrić Ćako postao sam prvi plivač svog uzrasta koji je ikada preplivao pet km uzvodno u vremenu sat i 42 minuta – svi kažu da je to dobar rezultat“, reče Laki, kako ga zovu svi u okruženju.

Za četiri godine došao sam do rezultata 46:67 na 50 m prsno. To nije rekord Srbije za moj uzrast, ali idem na vreme između 43 i 44 sekunde, e onda ću da budem rekorder. Prva prilika je već 25. aprila na Tašmajdanu

Godina samo što se zahuktala, a Lazar već sada zna šta su mu ciljevi.

„Za četiri godine došao sam do rezultata 46:67 na 50 m prsno. To nije rekord Srbije za moj uzrast, ali idem na vreme između 43 i 44 sekunde, e onda ću da budem rekorder. Prva prilika je već 25. aprila na Tašmajdanu. ‘Sve prolazi samo Zvezda traje” je veliki plivački miting, mogao bih do rekorda“, nada se naš sagovornik.

U novopazarskom klubu Delfin 2007 sa njim radi trener Jasmin Gračanin. Prvi učitelj bio mi je njegov otac Šefćet Gračanin, sad sam sa Jasminom i obojici sam mnogo zahvalan što napredujem – ne zaboravlja da pohvali svoje plivačke mentore Lazar, koji je izabrao prsni stil, zato to mu, kaže, najbolje ide.

LAZAR SA KONKURENCIJOM: Okićen zlatom

Dok ne proslavi 11. rođendan ne može da pliva 100m i duže discipline.

„Za sada imam pravo da se takmičim samo u dve. Pobeđujem osim u prsnom i u delfinu“, ističe Lazar, koji na pitanje kako rešava trke, odgovara: „Start je važan, ali za mene najvažniji su poslednjih deset metara. Tad sam najjači“.

Prema njegovim rečima, u Novom Pazaru nema konkurenciju na 50 prsno. U Srbiji je to Mihajlo Ilić iz Valjeva, koji je dosta viši od Lazara i ima duže ruke, ali samo jednom ga je pobedio „i to kad je na takmičenju popustila ograda na bazenu“.

Sa raznih takmičenja brat i sestra Filipović doneli su ukupno 106 medalja, od toga 90 zlatnih, a police im krasi i sedam trofeja. Anja će u junu proslaviti 12. rođendan, do tada napredovaće u folklornom ansamblu i plivačkim disciplinama.

IZVOR: Danas FOTO: Klub Delfin 2007

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)