Published 3 months ago

By Serbian Times

BORBA HUMANOG SESTRINSTVA MANASTIRA SVETE PETKE: Preti im otimanje izvora vode od kog zavise nemoćni i bolesni! (VIDEO)

Manastir Svete Petke u Izvoru kod Paraćina poznat je nadaleko po svojim izvorima vode, ali i po humanosti, jer monahinje godinama brinu od ženskoj deci ometenoj u razvoju. Trenutno se manastir suočava sa velikim problemima.

Sestrinstvo manastira godinama brine o ženskoj deci ometenoj u razvoju, te je to jedini manastir u Srbiji koji pod svojim okriljem ima Dom za ometene u razvoju pa ga to čini jedinstvenim manastirom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i po tome je prepoznatljiv.

Manastir ima ozbiljnih problema sa lokalnim samoupravom, jer žele da im oduzmu izvor vode i da sruše Dom za zbrinjavanje. Monahinje iz Manastira pričaju da neko želi da sagradi fabriku vode na tom izvoru.

Sam izvor vode smešten je u porti manastira u okviru crkvenog imanja. Voda se nesmetano eksploatiše već 50-60 godina, i to u čak dva grada Paraćin i Ćupriju.

U Manastiru se nalazi više od 85 ženske dece ometene u razvoju, ali i starijih žena do 70 godina, o kojima brine osam monahinja od kojih su tri starije, imaju preko 80 godina.

Sestrinstvo manastira pisalo je Ministarstvu, ali su na njihovu molbu svi ostali nemi.

PROČITAJTE VIŠE:

NADA U SUZAMA PRIMILA BORAČKE SPOMENICE: Pre 24 godine živote njenih sinova okončala je NATO agresija! (FOTO)

MARKO JE PONOS SRBIJE: Fudbalski trener nakon titule svetskog šampiona osvojio i Ligu nacija sa američkom reprezentacijom! (FOTO)

VLASNIK DENVERA ISPUNIO OBEĆANJE: Zavirite u luks privatni avion kojim je Jokić doleteo u Srbiju! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE