Chicago, IL
48°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
45°F
43°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

VEČNO ZADUŽIO SRPSKU KULTURU: Evo zašto je Kolarčeva zadužbina jedna od najvažnijih kulturnih tačaka u istoriji Beograda!

Kolarčev narodni univerzitet odnosno Kolarčeva zadužbina je nepokretno kulturno dobro i predstavlja instituciju od velikog kulturnog i istorijskog značaja. Ministarstvo kulture i informisanja je u aprilu 2013. godine Zadužbinu proglasila ustanovom kulture od nacionalnog značaja.

Zgrada narodnog univerziteta je podignuta u periodu jačanja svesti o Beogradu kao prestonici nove države i potrebama jedne moderne sredine za velikim kulturnim centrom. Kolarčev univerzitet je počeo sa radom 1932. godine.

Arhitekta Petar Bajalović je izgradnju započeo od koncertne dvorane. U skladu sa tim vremenom, primenjena su najmodernija znanja o akustici, a do današnjih dana ova sala kapaciteta oko 1.200 mesta se smatra najakutičnijom u Beogradu i jednom od najboljih u Evropi. Od 1968. godine Odbor Zadužbine svake godine dodeljuje Plakete Kolarčeve Zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa Zadužbine, a od 1977. dodeljuje i Godišnju nagradu Galerije za najbolju izložbu u sezoni.

Ilija Milosavljević se rodio 1800. godine u selu Kolarima u blizini Smedereva. Zbog naziva mesta rođenja je dobio nadimak Kolarac. U rodnom mestu je završio osnovnu školu dok se u Vršcu obrazovao za trgovca.

PROČITAJTE VIŠE:

Prvu radnju je otvorio u današnjoj Dubrovačkoj ulici. Uspešni trgovac je ujedno bio član Matice srpske i značajne sume novca je uplaćivao u fondove za obrazovanje. Kolarac je 1861. godine osnovao Književni fond preko koga je idavao raznu literaturu. Pomaganje brojnih časopisa i prevođenje svetskih dela na srpski jezik su samo neke od aktivnosti koje je fond sprovodio.

Testamentom je fondu ostavio 10.000 dukata sa ciljem da se pomognu ljudi koji pišu za narodnu prosvetu, a nisu u mogućnosti da samostalno objavljuju svoja dela. Takođe testamentom, imovinu u celosti je ostavio srpskom narodu sa idejom da se širi nauka i kultura. Preminuo je 6. oktobra 1878. godine.

POVEZANE TEME:

RAZAPET IZMEĐU KGB I CIA: Život Nikole Tesle u raljama obaveštajnih službi! (FOTO)

“ŽIV JE DRAŽA, UMRO NIJE…”: Otvoren muzej posvećen vođi Ravnogorskog pokreta, Matija Bećković održao govor! (FOTO, VIDEO)

MARKO (15) JE GENIJE: On je majstor šaha, a sada je osvojio treće mesto na Evropskom prvenstvu u stonom tenisu!

Izvor: Belgrade Beat
Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE