Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 84%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
52°F
52°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
39°F / 32°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 3 years ago

By admin

“BOG SE JAVI”: Vernici plivali za časni krst od Beograda preko Banjaluke do Amerike! (VIDEO)

Vernici širom istočne Evrope i Amerike obeležavaju Bogojavljenje, jedan od najvažnijih praznika u hrišćanskom kalendaru.

Praznik se obeležava 19. januara u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan.

Plivanja za Časni krst organizuju se širom zemlje. Mnogi vernici nose kućama vodu koju su blagosiljali sveštenici jer se veruje da je lekovita.

Na Adi Ciganliji danas je povodom Bogojavljanja održana plivačka trka za Časni krst, ali je bila revijalnog karaktera.

Ove godine zbog epidemiološke situacije nije održana litija do Savskog jezera (Ade Ciganlije), kao ni masovno takmičarsko plivanje i kulturno umetnički program.

Za krst je plivalo 12 izabranih plivača, učesnika plivanja za Bogojavljenski krst iz prethodnih godina.

Opština Zemun saopštila je da se i u toj opštini plivalo za krst u Dunavu, ali da je to učinilo samo šest plivača, tri devojke i tri momka, bez publike zbog epidemije.

U toj opštini pobednica trke je studentkinja Kriminalističko-policijskog univerziteta Anja Vukajlović i odlikovana je statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR saveza iz Beograda.

Zlatiborci prkose snegu i debelom minusu uz trubače i kuvano vino

Tradicionalno godinama unazad, na Bogojavljenje pliva se Rzavom na Vodicama. Ono što ih razlikuje od drugih jeste da nema takmičenja, ko će pre doplivati već svi plivaju simboličnih 33 metra Rzavom do ledenog krsta.

Interesovanje, kako kažu organizatori, ove godine je veće jer je manifestacija u većini opština zbog koronavirusa otkazana, pa i u gradu Užicu. Po dva plivača preplivala su 33 metra do krsta, bez nadmetanja.

Dečak prvi do krsta u Kragujevcu

Dečak Filip Milivojević (14) je bio najbrži u „Plivanju za Časni krst“ na jezeru u Šumaricama, gde su se nadmetala 33 učesnika među kojima dve devojke.

U Valjevu bey plivanja, samo liturgija

U skladu sa odlukom Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije zbog aktuelne epidemiološke situacije, ove godine izostalo je tradicionalno plivanje za časni krst u reci Gradac kod Berkove brane. Bogojavljanje je obeleženo liturgijom i osvećenjem vode ispred valjevskih hramova, a ledeni krst spušten je sa Belog mosta na Kolubari u centru grada.

Srbi se tradicije drže i u dalekoj Americi

Najlakše, tačnije najtoplije je bilo Srbima koji su za Bogojavljenje plivali na Floridi, po sunčanom danu, na temperaturi 22 stepena.

Plivalo se u Majamiju, Klirvoteru (Florida), Nju Džersiju, Atlanti, Čikagu, Sandy Point (MD), u kome smo dobili i najmlađeg pobednika, mladog vaterpolistu Milutina Jovičića(10)…

Širom RS plivalo se za Časni krst

Jutarnjim liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Republike Srpske, litijom u Banjaluci i plivanjem za Časni krst, obeležen je praznik Bogoljavljenje, dan krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Tradicionalno u plivanju za Časni krst učestvovala su 33 plivača na stazi od 33 metra, koliko godina je živeo Isus Hristos na ovom svetu.

Plivanje za Časni krst je održano i u Trebinju, a zlatnik je osvojio Veljko Jovanović.

Plivalo se i u Bileći, gde je zlatnik osvojio Nemanja Lero i u Prijedoru, gde je do Časnog krsta sedmi put kao najbolji doplivao Danijel Drljača.

Za Časni krst plivalo se i u Istočnom Sarajevu i Mostaru.

Izvor: N1 / Serbian Times Foto: Printscreen / Youtube / Instagram

YOU MAY LIKE