Chicago
61°
Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 72%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/55°F
73/61°F
81/61°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

BISER SRPSKE PRIPOVETKE I MEDICINE: Na današnji dan rođen je Laza Lazarević!

Srpski pisac, pripovedač i lekar Laza Lazarević rođen je na današnji dan, 13. maja 1851. godine.

On je preminuo od tuberkuloze, kao i njegova dva sina ranije – Kuzman sa godinu dana i Vladan sa dve. Iako je napisao samo devet pripovedaka, ostavio je veliki i neizbrisiv trag u srpskog književnosti.

Lazarević je rođen u Šapcu 1851. u trgovačkoj porodici – otac Kuzman je sa rođenim bratom Mihailom držao trgovačku radnju. Bio je treće dete po redu, nakon sestara Evice i Milke, a posle njega je rođena Katica. Iako je kao dete bio veoma slabašan i bolešljiv kasnije se nije predavao. Sa samo devet godina ostao je bez oca, a godinu dana kasnije i bez strica, pa je brigu o njemu i sestrama preuzela majka Jelka, koja je vrlo brzo zapala u velike dugove. Ipak ga je upisala u osnovnu školu i nižu gimnaziju, koju je završio u rodnom gradu. U ranom detinjstvu je imao priliku da upozna i zavoli književnost i mnogo je čitao. Sa 14 godina je napustio majku i rodni Šabac i u Beogradu upisao višu gimnaziju. Sve vreme je živeo kod sestre Milke, koja je bila udata za Milorada Šapčanina, tada veoma uglednog građanina.

Sa 16 godina upisao je Pravni fakultet Velike škole. Postao je sekretar velikoškolskog udruženja „Pobratimstvo”. Tokom studija i pod uticajem Svetozara Markovića počeo je da uči ruski jezik i da prati rusku književnost. Pred kraj studija prava 1871. izabran je za državnog pitomca i poslat da studira medicinu na fakultetu u Berlinu, koji je u to vreme bio jedan od najcenjenijih u Evropi. Stipendija mu je oduzeta zbog prilika koje su nastale usled Pariske komune. Iako prava nije voleo, vreme je iskoristio i završio fakultet. Postao je praktikant Ministarstva prosvete. Oduvek je želeo da postane lekar i sreća mu se osmehnula godinu dana kasnije, kada je ponovo dobio stipendiju. Otišao je na studije medicine u Berlin, ali se za vreme Srpsko-turskog rata (1876–1877) vratio za Srbiju zbog vojne dužnosti. Služio je kao lekarski pomoćnik i odlikovan je srebrnom medaljom za revnosnu službu. Posle rata se vratio za Berlin i završio studije medicine u martu 1879.

Po povratku u Beograd, postavljen je za lekara beogradskog okruga, a 1881. godine je postao prvi lekar Opšte državne bolnice u Beogradu. Lečio je ugledne i bogate, ali i siromašne i uboge, koje je primao bez novca, poklanjajući im lekove, odeću i negu. Pričalo se, da je novinama zabranio da objavljuju pohvale koje su sastavljali njegovi pacijenti. Februara 1889. postao je lični lekar kralja Milana. Unapređen je u čin sanitetskog potpukovnika.

Godine 1881. se oženio Poleksijom, sestrom svog druga Koste Hristića, sa kojom je dobio tri sina: Milorada, Kuzmana i Vladana i ćerku Anđeliju. Skućili su se u Hilandarskoj ulici. Ipak u toplom i dugo čekanom domu nije bilo idile. Smrt dvoje dece i različitost karaktera doveli su do toga, da je on preko mere radio želeći da ugodi ženi i deci. Karijera mu je napredovala, ali i tuberkuloza.

Uporedo sa napornom praksom, radio je i na književnosti. Za deset godina napisao je svega devet pripovedaka, dok je osam ostalo nedovršeno. Početkom 1888. izabran je za člana Srpske akademije nauka za zasluge na književnom polju. Ista ta akademija je 8. jula 1890. nagradila njegovu poslednju pripovetku „On zna sve”.

Laza Lazarević se svrstava među najznačajnije prozne stvaraoce srpske književnosti. Smatra se tvorcem srpske psihološke pripovetke i jednim od najboljih stilista. Bavio se i prevodilačkim radom. Iza njega su ostale pripovetke „Prvi put sa ocem na jutrenje”, „Školska ikona”, „U dobri čas hajduci!”, „Na bunaru”, „Verter”, „Sve će to narod pozlatiti”, „Vetar” i „On zna sve”. Pripovetku „Švabica” nije objavio za života, jer je bila, kako mnogi veruju, suviše autobiografska, opisujući njegovu veliku ljubav sa Anom Gutjar i još veće moralne dileme, koje je imao za vreme te veze. Objavljena je tek sedam godina nakon piščeve smrti 1898. godine u knjizi „Pripovetke Laze K. Lazarevića” koju je priredio Ljubomir Jovanović.

POVEZANE TEME:

RADIŠA(68) JE CEO ŽIVOT BIO MAŠINOVOĐA: Svoj posao je toliko voleo da se oprobao kao glumac u mnogim domaćim filmovima! (FOTO)

DASKA JE PUKLA PO LAKIJEVOJ GLAVI! Dugo čuvana tajna sa snimanja “Maratonaca” otkriva istinu o odnosu Bate Stojkovića i Paje Vuisića

NAJVEĆA TAJNA “KO TO TAMO PEVA”: Zbog Titove smrti kraj legendarnog filma je potpuno promenjen!

Izvor: Kurir
Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!