Connect with us

Srbija

BEOGRADSKI GIMNAZIJALCI ZA PONOS: Učenici Filološke gimnazije drže časove engleskog, sakupljaju čepove i konzerve da bi svi zajedno išli na maturu, ekskurziju i upisali fakultet

Published

on

“Svi za jednog, jedan za sve”, deviza je učenika Filološke gimnazije u Beogradu. Ovoga puta, đaci IV/6 odlučili su da sakupljaju i prodaju sekundarne sirovine da bi, na taj način, obezbedili novac da svi njihovi drugari mogu da odu na proslavu mature.

– Sve je počelo kao individualna akcija za našu maturu, a onda smo shvatili da možemo to da pretvorimo u malo širi pokret, tačnije da uključimo sva odeljenja naše škole. Odlučili smo da sakupljamo konzerve i plastiku. Na taj način pomažemo očuvanju životne sredine, ali i nama. Za maturu devojčicama su potrebne haljine, cipele, šminka, sve to košta. Mislimo da bi svako trebalo da ode na maturu – ispričali su gimnazijalci.

Kasnije, pričaju mladi humanitarci, cilj je da pomognu jedni drugima i za polaganje prijemnog ispita na fakultetu. Jedan od načina, dodaju, jeste i da drže časove engleskog jezika učenicima osnovne škole.

Njihova razredna ističe da ih podržava u svemu što rade jer su “to sve divna deca”.

– Zajedno sarađujemo već četiri godine. Super se razumemo, nikad nismo imali nikakav problem u komunikaciji. Ovo mi se dopalo kao ideja jer bih volela da im ostane iz ove škole njhovo zajedništvo i to da mogu kao jedan kolektiv i dobri drugari da urade nešto za sebe i za druge koji su delovi tog kolektiva – objašnjava njihova razredna Biljana Branić Latinović.

Prošle godine sakupili novac za ekskurziju

Kako su ispričali humani gimnazijalci, 2018. godine su držali časove engleskog jezika osnovcima da bi obezbedili novac onim đacima kojima je nedostajao za ekskurziju.

– Da nije bilo njihove akcije, dve devojčice ne bi išle na ekskurziju – kaže razredna ovih mladih učenika koji vraćaju veru u ljude.

TEKST: Prva/Blic FOTO: Printscreen/TV Prva

Advertisement