Connect with us

Srbija

BEOGRAĐANKA OTIŠLA U AMERIKU SA 500 DOLARA, A DANAS BRINE O 13 TRILIONA DOLARA: Tramp imenovao našu Jelenu za predsednicu jedne od najmoćnijih finansijskih institucija u SAD (VIDEO)

Published

on

“Došla sam u Ameriku sa 500 dolara kao student na razmeni 1991. godine. Dvadesetsedam godina kasnije mene je predsednik SAD nominovao da postanem vođa FDIC – jedne od najvećih finansijskih institucija u zemlji”

Beograđanka Jelena McWilliams (46) došla je u Sjedinjene Američke Države sa 18 godina i svega 500 dolara u džepu, a danas vodi Federalnu korporaciju za osiguranje depozita, koja broji 6.000 zaposlenih i osigurava depozite u vrednosti od čak 13 triliona dolara. O kolikoj sumi novca je reč dovoljno govori podatak da je ukupan bruto društveni proizvod svih država na svetu procenjen na oko 70 triliona dolara.

Američki predsednik Donald Tramp ukazao je ogromno poverenje ovoj Amerikanki čije je devojačko prezime Obrenić, imenujući je za 21. po redu predsednicu institucije koja održava stabilnost i poverenje javnosti u finansijski sistem najveće svetske ekonomije.

Federalna korporacija za osiguranje depozita nadgleda banke, nastojeći da spreči prevare i nesigurne bankarske prakse i upravlja sistemom osiguranja depozita.

Samohrana majka jedne devojčice diplomirala je na Univerzitetu u Berkliju, a svoje obrazovanje finansirala je radeći niz poslova sa minimalnom platom.

Danas rukovodi jednom od najvećih finansijskih institucija, koji štiti deponente u slučaju stečaja ili likvidacije banke, a igrom slučaja i njena porodica bila je žrtva kolapsa bankarskog sistema u bivšoj Jugoslaviji, kada je ostala bez čitave životne ušteđevine.

“Došla sam u Ameriku sa 500 dolara kao student na razmeni 1991. godine. Dvadesetsedam godina kasnije mene je predsednik SAD nominovao da postanem vođa FDIC. Ova prilika je meni ukazana kao američkom državljanu, ali i kao osobi srpskog porekla koja je došla u Ameriku praznih džepova i došla do vrha američke vlade”, rekla je ona i naglasila da je to jedna od stvari koja je dokaz da između Amerike i Srbije decenijama vladaju dobri odnosi i da nas spajaju posebne veze.

IZVOR: N1 FOTO: Printscreen/US ambasada

Advertisement