Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

BANJA LUKA OŠTRO REAGOVALA ZBOG NATPISA: U Sarajevu postavljen spomenik Tvrtku I Kotromaniću! (FOTO)

U Sarajevu je juče postavljen spomenik jednom od najznačanijih srednjevekovnih vladara sa ovih prostora kralju Tvrtku I Kotromaniću, a za dan otvaranja spomenika izabrana je današnja 834. godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana.

“Banja Luka će ispraviti nepravdu koju je načinilo Sarajevo”, napisao je na Instagramu gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, komentarišući spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu, a na kome piše “bosanski kralj”.

„Prisvajanjem srednjevekovnog srpskog vladara Tvrtka I Kotromanića, gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje istorije sa ciljem popunjavanja istorijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-političkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine“, tvrdi Stanivuković.

Prema njegovim rečima, Tvrtko I Kotromanić je bio hrišćanski vladar.

„Zvaničnom titulom kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana, krunisan po obredu Nemanjića u manastiru Mileševa nad moštima Svetog Save, što je istorijska činjenica“, naglasio je.

Stanivuković je najavio izgradnju spomenika Tvrtku I Kotromaniću u Banja Luci.

„Nastavljajući praksu prekrajanja istorije putem spomenika, političko Sarajevo svesno izbacuje puni naziv titule kralja Tvrtka, te ne navodeći narod i ostale zemlje kojima je vladao, svesno zbunjuje javnost u cilju političke propagande. Grad Banja Luka će još ove godine pokrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku u cilju odbrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim vladarima srednjeg veka“, napisao je Stanivuković na Instagramu.

POVEZANE TEME:

SLIKAR ISPRED SVOG VREMENA: Sava Šumanović je slikao dušom, a stradao je kao žrtva ustaških zločina (FOTO)

DAN KADA JE PAO BEDEM HRIŠĆANSTVA: 502 godine od osmanskog osvajanja Beograda! (FOTO)

PRESTONICA TOLERANCIJE: Kako je Beograd dobio prvi budistički hram u Evropi! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Twitter @BenjaminaKaric

YOU MAY LIKE