Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

BAJDEN ŠALJE MOĆNO ORUŽJE U UKRAJINU: Rusija poručuje da ovo vodi sukobu sa NATO! (FOTO)

Sjedinjene Američke Države će Ukrajincima obezbediti naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gadjaju ključne ciljeve na ratištu u Ukrajini, napisao je američki predsednik Džozef Bajden u tekstu za Njujork tajms.

U tekstu objavljenom sinoć, Bajden je naveo da želi da Ukrajina bude „u najboljoj mogućoj poziciji“ u slučaju pregovora sa Rusijom.

On je dodao i da SAD „ne ohrabruju Ukrajinu“, kao i da ne daju Kijevu „sredstva kojima bi udarila izvan svojih granica“.

Kako navodi AP, očekuje se da bi Ukrajina mogla da upotrebi rakete u istočnom regionu Donbasa, da presretne rusku artiljeriju i zauzme ruske položaje u gradovima u kojima se vode intenzivne borbe.

Rusija je objavila da će američka odluka o isporuci naprednih raketnih sistema i raketa Ukrajini povećati rizik od direktne konfrontacije Moskve i NATO, prenosi BBC.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da Moskva “izuzetno negativno” gleda na paket američke vojne pomoći koji će uključivati topovski raketni sistem visoke mobilnosti M142 (HIMARS).

M142 HIMARS / Wikimedia Creative Commons

Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, namenjeno je da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage sa veće udaljenosti. Vašington je do sada odbijao da isporuči dalekometno naoružanje zbog straha da bi moglo biti upotrebljeno protiv ciljeva u Rusiji.

Međutim, američki predsednik Džo Bajden rekao je da će smrtonosna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Moskve i učiniti verovatnijim pronalazak diplomatskog rešenja.

Osim oružja, u tekstu za Njujork tajms američki predsednik se dotakao i drugih ključnih pitanja u sukobu. Naveo je da SAD neće nastojati da sruše Vladimira Putina sa vlasti.

“Koliko god da se ne slažem sa gospodinom Putinom… Sjedinjene Države neće pokušati da ga svrgnu. Sve dok SAD i naši saveznici nisu napadnuti, nećemo biti direktno uključeni u ovaj sukob”, napisao je.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja “nema nameru da napadne Rusiju”.

Vašington je pristao da isporuči precizno navođene rakete, koje mogu da dosegnu ciljeve na udaljenosti do 70 kilometara, tek nakon što je dobio garancije da se oružje neće koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE