Chicago
36°
Snow Shower
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 19mph W
Humidity: 92%
Pressure: 29.53"Hg
UV index: 2
SunMonTue
41/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

BAJDEN PREDLOŽIO NOVI BUDŽET: Republikanci ga optužuju za neracionalnu potrošnju i politiku protiv biznisa!

Američki predsednik Džozef Bajden predstavio je predlog budžeta od 6,9 milijardi dolara, kojim bi se povećalo finansiranje niza vladinih programa i solventnost Medikera, smanjile cene lekova na recept i deficit za tri triliona dolara u narednoj deceniji.

Kako prenosi Blumberg, deficit bi 2024. bio povećan sa 1,6 milijardi dolara na 1,8 milijardi dolara, dok bi bruto savezni dug narastao na 51 milijardu dolara za deset godina.

U godini kada su lideri Republikanske partije naveli da će težiti smanjenju potrošnje za najmanje 150 milijardi dolara i odbiti povećanje poreza, Bajden umesto toga predlaže dodavanje 77 milijardi dolara na potrošnju za odbranu i neodbrambenu potrošnju uz povećanje poreza za 5,5 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Bajdenova administracija očekuje da će inflacija nastaviti da usporava do kraja 2023. na 4,3 odsto, sa trenutne godišnje stope od 6,4 odsto, dok njegov ekonomski tim takođe predviđa da će američka ekonomija rasti za 0,6 odsto u realnom iznosu u 2023. godini, u skladu sa procenama ekonomista sa Volstrita i Federalnih rezervi.

Među predloženim merama su minimalni porez od 25 odsto za najbogatijih 0,01 odsto Amerikanaca, dok bi korporativni porez porastao sa manje od 10 odsto na 28 odsto, čime bi se poništilo ogromno smanjenje poreza doneto pod predsednikom Donaldom Trampom 2017.

PROČITAJTE VIŠE:

Bajden takođe predlaže povećanje poreza za one koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje kako bi osigurao da Mediker, odnosno sistem zdravstvenog osiguranja koji finansira vlada za osobe starije od 65 godina, ostane solventan.

Republikanci odbijaju da glasaju za bilo kakva povećanja poreza, uz obrazloženje da Bajden gura potrošnju van kontrole i politiku uperenu protiv biznisa.

”Ogromna povećanja poreza, veća potrošnja… neće ugledati svetlost dana”, rekao je republikanski predstavnik u američkom Senatu Mič Mekonel.

Kada je reč o izdvajanjima za vojsku, smatra se da je predlog Bele kuće od 842 milijarde dolara samo za Pentagon najveći budžet za odbranu nakon rata u Vijetnamu, ako se pritom ne računaju troškovi ratova u Iraku i Avganistanu, što je povećanje od 3,2 odsto u odnosu na 816 milijardi dolara koje je Kongres prisvojio ove godine.

Izdvajanja za Pentagon uključuju 170 milijardi dolara za nabavke i 145 milijardi dolara za istraživanje i razvoj, navodi agencija.

POVEZANE TEME:

BAJDEN OPERISAO RAK: Lekar Bele kuće otkrio detalje o zdravlju američkog predsednika!

AMERIČKA ORGANIZACIJA BESNA NA VLAST: Izgubili ste 80 milijardi dolara, zabrana Novaku je pogrešna!

DONALD TRAMP: Bajden nas sistematski gura u treći svetski rat!

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Instagram @joebiden

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!