Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 3 years ago

By admin

BAJDEN: Negirati Srebrenicu je moralni zločin, pomoći ću BiH u potrazi za pravdom

Povodom 25. godišnjice zločina u Srebrenici, javnosti se obratio i najverovatniji demokratski kandidat za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama Džo Bajden.

“Danas se Džil ja pridružujemo ljudima svih vera u Bosni i Hercegovini i širom sveta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj se čin divljaštva dogodio pre četvrt veka, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osećati svežom, nakon 25 godina. Poštujemo sećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde”, navodi se u saopštenju Bajdena.

Bivši američki potpredsednik rekao je da je genocid u Srebrenici najveći masakr u Evropi u pola veka, i bio je deo šire kampanje za uništavanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države. “Na ovu godišnjicu moramo se ne samo sećati. Moramo ponoviti da se uvek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine”, rekao je Bajden.

On je napomenuo da je “srebrenički genocid opsežno dokumentovan i dokazan”.

“Negirati ove zločine i ovaj genocid”, rekao je Biden, “moralni je zločin koji vređa naše najviše vrednosti i negira težinu onoga što se dogodilo”.

“Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani Bosne i Hercegovine mogu postići istinsko i trajno pomirenje”, poručio je.

“Baš kao što sam činio tokom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Ako budem izabran za predsednika, učiniću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima Bosne i Hercegovine da ispune svoje evroatlantske težnje”, rekao je Bajden.

Izvor: Agencije
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE