Connect with us

Amerika

SKORO NEPOGREŠIV: Poznati profesor prognozirao ubedljivu pobedu Donalda Trampa na izborima!

Published

on

Predsednik SAD Donald Tramp ima oko 91 odsto šanse da pobedi na izborima u novembru 2020, smatra profesor političkih nauka Helmut Norpot, koji je pravilno predvideo ishod pet od šest izbora od 1996. godine.

“Glavni model projekcije daje Trampu šansu od 91 odsto da pobedi u Novembru”, rekao je profesor na Souni Bruku za Mediaite.

Norpot je izjavio kako bi njegov model, koji je napravio još 1996, predvideo čak 25 od 27 izbora tačno, odnosno da je bio korišćen za sve izbore u SAD od 1912.

Model dolazi do prognoze o pobedničkom kandidatu na osnovu rane faze nadmetanja kandidata, ali pre svega na osnovu toga koliko određeni kandidat pokaže entuzijazma tokom ovog ranog dela procesa nominacija.

“Polje nadmetanja za predsednika je prepuno kandidatima čije se prolećno vođstvo pretvorilo u pepeo i prah na jesen”, smatra Norpot.

Ukoliko su profesorova predviđanja tačna, bivši potpredsednik Džo Bajden je u ozbiljnom zaostatku usled poraza njegove partije u prva dva nadmetanja za predsedničku nominaviju – u Ajovi i Nju Hempširu.

“Ankete i predviđanja bazirana na anketama su odreda predvideli sigurnu pobedi Hilari Klinton”, rekao je profesor, objašnjavajući veliki broj modela koji predviđaju poraz Donalda Trampa zbog brojnih faktora, među kojima je i pandemija koronavirusa.

Uprkos tome, Norpotov model ne predviđa samo reizbor Trampa, već i daleko ubedljiviju pobedu republikanskog kandidata sa čak 362 glase elektorata, u odnosu na 304 koliko je osvojio 2016.

Izvor: Yahoo
Foto: Pixabay

Advertisement