Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

BAJDEN IZDAO UPOZORENJE: Svi Amerikanci smesta da napuste Ukrajinu! (VIDEO)

Predsednik SAD Džo Bajden poručio je američkim državljanima u Ukrajini da napuste zemlju zbog aktuelne krize i mogućnosti invazije Rusije.

“Amerikanci treba smesta da napuste zemlju. Imamo posla sa jednom od najvećih vojski na svetu. Situacija je drugačija od svega do sada i može brzo da izmakne kontroli”, rekao je predsednik SAD u intervjuu za NBC.

Upitan da li postoji nekakav scenario u kojem bi poslao vojsku da spasava Amerikance iz Ukrajine, Bajden je odgovorio odrečno.

“Nema takvog scenarija. Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, to je svetski rat”.

Stejt department je takođe apelovao na Amerikance da napuste zemlju zbog “rastuće pretnje od ruske vojne operacije”.

Uporedo sa diplomatskim pokušajima da se reši ukrajinska kriza, traju i vojne vežbe. Rusija i Belorusija izvode zajedničke vojne vežbe koje će trajati do 20. februara, a Ukrajina istovremeno organizuje svoje.

Lideri se, međutim, nadaju da će diplomatija ipak prevladati.

U poslednjem krugu razgovora, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras razgovarala je u Moskvi sa kolegom Sergejem Lavrovim, premijer Velike Britanije Boris Džonson bio je u komandi NATO-a u Briselu, a nemački kancelar Olaf Šolc se sastao sa kolegama iz baltičkih zemalja. Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili razgovarao je sa beloruskim kolegom Viktorom Gulevičem, u svetlu ruskih vežbi u Belorusiji i Crnom moru, saopštio je Pentagon.

Rusija, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, negira navode Zapada da planira invaziju, ali ostavlja mogućnost za “vojno-tehničku” akciju ako joj zahtevi ne budu ispunjeni.

“Ne mislim da je u Moskvi doneta odluka da se krene u napad. Ali, to ne znači da napad nije moguć i da se nešto katastrofalno neće uskoro dogoditi. Ovo je verovatno najveća kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija” , rekao je Džonson.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da se broj ruskih vojnika povećava, a da je vremena za upozorenje na potencijalni napad sve manje.

Ukrajina je kritikovala ruske pomorske vojne vežbe i rekla da su “deo hibridnog rata” .

Ruska i ukrajinska strana razgovarale su u Berlinu više od devet sati u četvrtak, ali nisu uspele da se dogovore o zajedničkoj izjavi. Dogovoreno je, ipak, da se pregovori nastave.

Moskva je saopštila nema novog dogovora u pregovorima sa Ukrajinom, Francuskom i Nemačkom o konfliktu u istočnoj Ukrajini.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television

YOU MAY LIKE