Chicago
27°
Sunny
7:02 am5:05 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 30.33"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
30/0°F
10/7°F
36/32°F

Published 2 months ago

By admin

BAJDEN DAO IMUNITET ZA UBISTVO NOVINARA: U SAD odbačena tužba protiv saudijskog princa za likvidaciju Kašogija!

Federalni sudija u Vašingtonu odbacio je tužbu verenice ubijenog novinara Džamala Kašogija protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, navodeći da mu je predsednik Bajden dao imunitet.

Sudija Džon Bejts kaže je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije.

„Uprkos nelagodnosti suda, kako zbog okolnosti imenovanja bin Salmana, tako i zbog verodostojnih navoda o njegovoj umešanosti u Kašogijevo ubistvo, SAD su obavestile sud da je on imun“, napisao je Bejts u presudi na 25 stranica.

Uzimajući u obzir poziciju princa koji je šef države, sudija napominje da je on na to mesto došao tek u septembru, kada je dekretom imenovan za premijera, te da za vreme izvršenja krivičnog dela nije bio na toj poziciji.

Kašogija su u oktobru 2018. ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu, operaciju za koju su američke obaveštajne službe verovale da je naredio princ Muhamed bin Salman.

Princ je negirao da je naredio Kašogijevo ubistvo, ali je kasnije priznao da se ono dogodilo “pod njegovim nadzorom”.

Advokati američkog Sekretarijata za pravosuđe naveli su u novembru da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni šef strane vlade, uživa imunitet pred američkim sudovima.”

Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz rekla je tada da je „Džamal danas ponovo umro“.

Bajden je kritikovan zbog načina na koji se pozdravio sa saudijskim princom tokom posete Saudijskoj Arabiji u julu. Bela kuća je, međutim, tada saopštila da je Bajden rekao princu Muhamedu da ga smatra odgovornim za Kašogijevo ubistvo.

Kašogi je kritikovao politiku prestolonaslednika u kolumnama Vašington posta. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu da pribavi papire koji su mu potrebni da se oženi Čengiz, turskom državljankom i odatle nikada nije izašao.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / The White House, CBS Evening News

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!