Chicago, IL
64°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 64°F
Wind: 11mph SSE
Humidity: 31%
Pressure: 29.57"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
61°F
59°F
55°F
57°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 21°F
46°F / 32°F
46°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

BAJAGA I INSTRUKTORI ODRŽALI KONCERT ZA ISTORIJU: Hladni Čikago se grejao “muzikom na struju”! (VIDEO)

Sinoć je u Čikagu održan koncert Bajage i instruktora, kojim je ujedno i okončana koncertna turneja po Kanadi i Americi, tokom koje su nastupili još u San Francisku, Torontu i Njujorku. U Compass Areni skupilo se skoro hiljadu ljubitelja melodičnog roka kojim Bajaga i njegovi kompanjoni već skoro četiri decenije raduju generacije svojih poklonika.

U publici je bilo i onih koji ne govore baš najbolje srpski jezik, ali zato napamet znaju sve Bajagine pesme. A on im se odužio koncertom za pamćenje, leksikonom u kome ih je podsetio na putovanje dugo 38 godina, koliko Instruktori traju, pa još i duže, ako uračunamo period u kome je Bajaga stvarao u okviru takođe legendarne Riblje čorbe.

NOSTALGIJA 220 u VOLTIMA: Bajaga i Instruktori su svojim fanovima priredili događaj za pamćenje

Kad hodaš, Ruski voz, Plavi safir, Moji su drugovi, Zmaj od noćaja, Zažmuri, Gore-Dole, Samo nam je ljubav potrebna, Dvadeseti vek, Verujem-Ne verujem, Muzika na struju…kada je svaka pesma legendarni hit onda je teško napraviti izbor. A Bajaga i Instruktori iza sebe imaju podebelu pesmaricu, tako da im nije predstavljao problem da drže pažnju publike dva i po sata, koliko je koncert trajao.

Uostalom, poslušajte kako je to zvučalo i izgledalo…

I dok je napolju hvalata maha nadolazeća zima, ponekad tako surova u Čikagu, u Compass Areni se sve topilo od emocija i sećanja na neka druga vremena, na neke lepše dane. Plesali su stiskavac zaljubljeni parovi, nazdravljali su ponovni susret prijatelji koji se nisu videli godinama, radovali su se neki novi klinci, koji su sinoć prvi put uživo slušali svoj omiljeni bend.

Bajaga i Instruktori su uspeli u onome što retko ko može, ujedinili su sinoć Balkan i sve njegove narode na jednom mestu, u jednoj masi, koja je horski pevala njihove pesme na ekavici, ijekavici, sa pokojom makedonskom i slovenačkom reči, da bi doživljaj bio potpun i autentičan.

Koncert je uspešno organizovala koncertna agencija iz Vankuvera “Backstage 54 Entertaiment”, koja je prethodnih godina već navikla koncertne i pozorišne fanove na velike i hvale vredne događaje.

Kad jednog dana svi oni koji su sinoć bili na koncertu budu saznali koliko je muke, žrtve i fanatične volje bilo potrebno da se sinoćnji koncert održi i da svi oni dobiju zadovoljštinu u vidu svojih omiljenih pesama, biće zahvalni do neba i shvatiće kako su zapravo prisustvovali istoriji koje nisu ni bili svesni.

Hvala, Bajaga! Hvala, Instruktori! Vidimo se uskoro…

Piše: Antonije Kovačević Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE