Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

ARNO GUJON: Srbi u Hrvatskoj izloženi nasilju, diskriminaciji i izolaciji!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon govorio je pred poslanicima na skupštinskom Odboru za dijasporu i Srbe u regionu o problemu nestajanja Srba na prostoru Hrvatske, nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva.

„Hrvatska je izgubila 10 odsto stanovništva. Poređenja radi, to je procenat ljudskih gubitaka poražene Nemačke nakon Drugog svetskog rata ili duplo više nego francuski gubici u Prvom svetskom ratu. Efekti bele kuge su bili višestruko pojačani 2013. ulaskom Hrvatske u EU. Da li su ti kobni efekti po demografiju bili očekivani i predvidivi? Jesu. Da li se hrvatska država dovoljno pripremila da ih smanji? Očigledno nije. Današnja Hrvatska je ogledalo naše demografske budućnosti ako Srbija uđe u EU nepripremljena. Ovo je odgovornost svih nas“, istakao je Gujon.

On je naveo da rezultati nedavno sprovedenog popisa u Hrvatskoj govore da su Srbi svedeni na nivo statističke greške od 3,2 odsto, odnosno 123.892. Gujon je rekao da još nema kompletne analize popisa s razlozima koji objašnjavaju tako brutalan pad Srba u Hrvatskoj.

„Starosna struktura koja se navodi, svakako ima svoj udeo, ali ko god je obilazio srpski narod u Hrvatskoj, zna da postoji još nešto a to su diskriminacija, koja se sprovodi kod zapošljavanja, kod nemogućnosti učenja srpskog i izolacije srpskih sela, kao i nasilje. Zabeleži se oko 300 napada godišnje na Srbe u Hrvatskoj, što je tri puta više nego na Srbe na Кosovu i Metohiji“, rekao je Gujon.

On je naglasio da srpski predstavnici u Hrvatskoj treba da nađu način da žive i sarađuju s Hrvatima ali da to ne vodi ka asimilaciji.

„Svi smo mi ovde prisutni, i u zakonodavnoj, i u izvršnoj vlasti, njima na raspolaganju za svu pomoć koja im bude trebala. Mi u okviru Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pratimo i temeljno izveštavamo o položaju Srba u okruženju u okviru bilateralnih i multilateralnih mehanizama kao što su mešovite međuvladine komisije ili Savet Evrope. Takođe, finansiramo projekte koji doprinose očuvanju srpskog jezika i identiteta“, rekao je Gujon.

Tekst / Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

YOU MAY LIKE