Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

APSURD U HRVATSKOJ: Država zabranila poljoprivrednicima da koriste motiku!

Birokratija u Hrvatskoj ne dopušta korišćenje motike ekološkim proizvođačima u poljoprivredi, tvrde iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP). Prema strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, pod merom “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” doslovno je zabranjeno korišćenje motike.

Prema nezvnaničnim saznanjima, na konsultacijama sa deonicima u vezi sa Strateškim planom RH u okviru ZPP-a održanim u petak 27.5.2022. godine, iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju je i potvrđeno da je upotreba motike stvarno zabranjena.

Cilj EU je smanjenje korišćenja pesticida i drugih hemikalija u proizvodnji hrane za 50 posto do 2030. Taj cilj pokušavaju da ostvare kroz mnoge strategije i planove, kao što je “Od polja do stola” u evropskom Grin Dilu, i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena još 1962. Njom se određuje zajednička evropska strategija razvoja poljoprivrede na razini svih članica EU, ali i svaka pojedina članica stvara svoju vlastitu strategiju, koja uvažava njene posebnosti, potrebe i ciljeve.

Hrvatska ima Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smernice za razdoblje 2023.-2027., koje čine programski strateški dokument i temelj za korišćenje sredstava evropskih poljoprivrednih fondova te primenu alata i instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Znači radi se o dokumentu koji je donela Hrvatska, a na koji će se morati pozivati svaki projekat u poljoprivredi koji se prijavljuje na fondove EU. U meri “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada”, usko vezanoj za ekološku proizvodnju, navodi se da se želi smanjiti korišćenje pesticida i motivisati poljoprivrednike da fizički, umesto hemijski, uklanjaju korov.

Ali nažalost, izgleda da je neko ko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo stajati projekata i sredstava iz EU fondova u razdoblju od 2023. do 2027.

Naime, u “EU common agricultural policy” negde stoji da se potiče “mechanic” uništavanje korova. Na srpskom bi to trebalo da znači bez korišćenja hemije, fizički, strojevima ili ručnim radom. Ali je “mehaničko” u naslovu mere “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” neko ko je prevodio i tumačio ZPP EU i pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU protumačio kao “mehanizovano”.

Prvim nacrtom Strateškog plana Republike Hrvatske u okviru ZPP-a osigurano je 3.6 milijardi evra za raspodelu u poljoprivredi, uglavnom iz sredstava EU, a manjim delom iz državnog proračuna. Amatersko prevođenje s engleskog moglo bi samo po sebi da košta državu Hrvatsku milione evra, jer će se na taj dokument pozivati aplikanti na fondove EU, a prema njima će se vršiti i kontrola.

Zabranjivati poljoprivrednicima da koriste motiku je apsurdno, kafkijanska scena lošeg birokratskog aparata prenaduvanog javnog sektora. Još sramotnija je činjenica da taj birokratski sektor odbija da ispravi očitu grešku u prevodu, nego se drži nekakvih svojih protokola.

Levijatan državne birokratije insistira na tome da je nepogrešiv, ne želi priznati propust nekog svog nižeg činovnika, čuva vlastiti autoritet i prestiž. Samo ga treba obavestiti da je do sada ostao bez ikakvog autoriteta u očima hrvatskih građana pa možda prizna grešku koja bi mnoge ekološke poljoprivrednike mogla skupo da košta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Index.hr
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE