Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 9mph S
Humidity: 41%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

APSURD NA HRVATSKOJ GRANICI: Porodicu vratili zbog 4 jabuke, 4 banane i pola namaza!

Nova pravila vezana za unos prehrambenih proizvoda u Evropsku uniju, odnosno Republiku Hrvatsku svakodnevno šokiraju građane BiH prilikom prelaska državne granice, piše Večernji list BiH.

Najnoviji primer je apsurdan. Jedan bračni par je, kako tvrde, vraćen s hrvatske granice zbog četiri banane, 3-4 jabuke, par šnita hleba i pola sirnog namaza od 100 grama.

Bračni par se neprijatno iznenadio kada su im carinici Republike Hrvatske rekli kako u njihovu zemlju ne mogu uneti praktično užinu koju su poneli u automobilu.

“Carinik nam je otkrio ovu ‘veliku količinu krijumčarene robe’ te nas vratio natrag na prostor BiH te smo je morali baciti, odnosno uništiti. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti”, objavio je ovaj građanin, uz fotografije bačene hrane, piše Večernji list BiH.

Pre Božića jedan građanin, koji trenutno živi u Nemačkoj, carinicima je morao da ostavi domaće proizvode poput maslinovog ulja, suvih smokava, domaćeg voća i povrća u vrednosti od par stotina evra. Njegovu sudbinu delile su i stotine onih koji su se nakon Božića iz regiona vraćali u Austriju i Nemačku.

Kazne zbog kupusa

Prilikom ulaska u Hrvatsku nedavno su, na graničnom prelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo vozača carinici kaznili sa oko 750 evra jer je preko granice preneo dve vreće kupusa, tačnije 15 kg. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdat vozaču, kriv je jer “nije podneo carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svežeg kupusa”.

Carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri tikve i to kaznom od 500 evra. Pravila su rigorozna, a sudeći prema navedenim primerima, neki carinici ih se doslovno drže.

Iz BiH u Hrvatsku nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda, pa čak ni u malim količinama, piše Večernji BiH.

Proizvodi životinjskog porekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji bataci dopušteni su u količini do 2 kg. Dopušten je i unos iste količine mleka u prahu, hrane za bebe i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga.

Hleb, kolači, keks, dvopek, tost i slični prepečeni proizvodi s manje od 20% prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi, zatim čokolada i poslastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mlečnih proizvoda dopušteni su u količini za ličnu upotrebu.

U Hrvatsku, između ostalog, možete preneti i dve kutije cigareta po osobi, alkohol i alkoholna pića s udelom alkohola većim od 22% vol. u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udelom alkohola 22% vol. i manje takođe do 1 litre ili mirno vino – 2 litre.

Za prekršaj neprijavljivanja robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2000 do 50.0000 kuna (od 260 do 6.500 evra).

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE