Connect with us

Srbija

APSOLITNI REKORDER CRVENOG ZLATA: Milomir je petostruki šampion u proizvodnji malina! (FOTO)

Published

on

Da su oboreni mnogi rekordi slušamo svaki dan, čas u atletici, fudbalu ili bejzbolu, ali da li ste se nekada možda zapitali ko je šampion u malinarstu po čemu je Srbija nadaleko poznata? Svih pet osvojenih zlatnih titutla zaredom dokazuju da je Milomir Stojić neprekosnoveni Mesi u svojoj delatnosti.

Petostruki je šampion države Srbije u proizvodnji crvenog zlata i prinosa po hektaru. To zvanje stekao je krčeći vrzine i podižući plantaže crvenog zlata u selu Mirosaljci nadomak Arilja kome i danas ne mogu parirati ni svetski proizvođači iz Čilea, a ni Poljske. Na vrhu liste sam vlada već deceniju ipo.

“Dok su drugi sadili po deset ari, ja sam se usudio i posadio malinjak na 40 ari osamdesetih godina, i mogu reći da sam se takmičio sam sa sobom. Nisam imao od koga umeće da kradem jer niko nije imao tolike površine. Iako sam strahovao za rod ispalo je dobro, dobro sam uzgajao i sam sebe sam podstakao da proširujem parcele još više i dospeli smo do nekih pet hektara, i smatram ovo kao veliki uspeh za moju porodicu i mene” kazao je za RINU, Milomir višegodišnji rekorder u prinosu crvenog zlata.

Ovaj malinar nikada se nije žalio na ono što bi moglo da mu pokvari berićet, zasukao je rukave i verovao da će samo kvalitetom maline i dobrim prinosom imati sigurnost i opstanak u malinarstvu. Njagovi prinosi tulamina su od 26 do 30 tona, a polke od 15 do 20 tona po hektaru.

“Posla ima preko cele godine, od sređivanja i obrađivanja do postavljanja protivgradne mreže, u toku jedne godine samo berba traje oko 150 dana, i za to nam je potrebno oko 30 radnika iz čitave Srbije. Uspeli smo da sagradimo i mini hladnjaču sa kojom ne moramo da našu malinu odmah predajemo nakupcima, već možemo čekati dobru cenu na tržištu i onda je plasirati”. rekao je Stojić.

Najsvetliji primeri srpskog malinarstva upravo su u ariljskom selu Mirosaljci, Stojići bi na najbolji način mogli svetu da predstave kako se i na koji način proizvode crveni plodovi zlata vredni, kako treba da izgledaju zasadi srpske maline, ali i biti primer kako više generacija jedne porodice neumornim radom, trudom i entuzijazmom opstaje u malinarstvu.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement