Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

ANDRIĆ NIJE UMRO U ČIKAGU: Srpsko pozorište obeležilo 60 godina od jedine Nobelove nagrade srpskom piscu! (VIDEO)

“Jer svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta: jednom kada ih nestane sa zemlje, a drugi out kada propadne njihova zadužbina…”

Ovim rečima Ive Andrića Srpsko pozorište Čikago je najavilo književno veče kojim je obeležilo 60 godina od dodele Nobelove nagrade velikom književniku. Pod nazivom „Čitamo Andrića“ u sali crkve Hristovog vaskrsenja glumci ovog pozorišta su u subotu veče čitali odlomke iz Andrićevih dela, govorili o njegovom životu i karijeri, usput i odigrali nekoliko scena iz njegovih veličanstvenih romana, Travnička hronika i Prokleta avlija.

Simbolika ovog performansa leži u tome da su svoju poslednju predstavu pre ovog nastupa glumci Srpskog pozorišta Čikago odigrali su u martu prošle godine, u večeri kada su uvedene vanredne mere zbog korona virusa, a sticajem okolnosti slovo o Andriću držali su dan nakon što je Čikago proglasio ukidanje svih ograničenja koje je pandemija uzrokovala.

Kroz Andrićev život na sceni su nas vodili Nevena Tutunović i Vlatko Ždrale, odlomke iz njegovih dela glumili su Igor Obradović i Milenko Šišarica, ulogu Andrića verno je, sa sve šeširom i naočarima dočarao Milovan Glogovac, uz muzičku pratnju Dr. Dejana Glišovića. Autorka književne večeri „Čitamo Andrića“ bila je Aleksandra Dabić, a u razradi ideje pomogao joj je Milan Andrijanić.

Predstavi su prisustvovali Damjan Jović i Milan Varadinović, generalni konzul i konzul žeran Republike Srbije u Čikagu, kao i sveštenik crkve Hristovog vaskrsenja, Dobrivoje Milunović.

Pogledajte prilog sa ovog događaja, sa odlomcima iz umetničkog performansa i komentarima glumaca i prisutnih gledalaca…

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža zapratite YouTube kanal Serbian News USA jednim klikom na ovaj LINK!

YOU MAY LIKE