Connect with us

Amerika

AMERIKA PRVA NA SVETU: 100 miliona vakcinisanih građana u SAD!

Published

on

Bajdenova administracija, koja je postavila cilj da u prvih 100 dana na vlasti bude dato 100 miliona vakcina, oborila je još jedan rekord jer je vakcinisano 100 miliona ljudi.

Ipak, broj obolelih od Kovida 19 u nekim delovima zemlje i dalje ostaje visok.

“Molim vas, nemojte da upropastimo ovaj napredak za koji smo se toliko trudili i borili. Svi morate biti oprezni”, rekao je Džo Bajden.

Američki predsednik je ranije najavio da namerava da ubrza distribuciju vakcina tako da 90 odsto odraslih bude vakcinsano do 19. aprila, a ostali do 1. maja.

Tokom brifinga u Beloj kući i Bajden i direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valeski upozorili su da ne treba popuštati restrikcije.Bajden je rekao da će nastupiti četvrti talas ako se to nastavi.

Širom sveta, potvrđeno je 130 miliona zaraženih koronavirusom, a umrlo je 2,8 miliona ljudi. SAD prednjače sa 30,6 miliona zarađenih i više od 554 hiljade umrlih.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ažurirali su smernice o ulasku američkih građana u zemlju!

Posted by Serbian Times on Saturday, April 3, 2021

Evropske zemlje, sa druge strane, bore se sa nabavkom i distribucijom vakcina. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je samo 10 odsto ukupne populacije u Evropi primilo jednu dozu vakcine, dok je 4 odsto primilo dve.

Jedan od razloga za to je što su se evropske zemlje oslonile na vakcinu Astra Zeneke koja je privremeno obustavljana zbog navoda da stvara krvne ugruške. Nemačka i Holandija su ponovo zaustavile upotrebu te vakcine za mlađe od 60 godina.

Evropska medicinska agencija je potvrdila da je vakcina Astra Zeneke bezbedna.

Francuska je objavila plan za treće zatvaranje zbog rastućeg broja slučajeva Kovida 19.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su objavili nova uputstva prema kojima kompletno vakcinisani mogu da putuju bez karantina, ali treba da nose maske i drže distancu.

Kompanijama koje poseduju kruzere rečeno je da mogu da nastave sa putovanjima. Nekoliko kompanija koje imaju kruzere pritiskalo je Centre za kontrolu i prevenciju bolesti da izdaju nova uputstva jer ne bez toga ne mogu da rade.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / NBC News

Advertisement