Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

AMERIKA IZNELA JASAN STAV: Zajednice srpskih opština će biti, samo je pitanje kada!

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskoba izjavio je danas da će se Zajednica srpskih opština ostvariti, a da je pitanje samo koliko brzo.

On je podvukao da bi želeli da vide u Ohridu priznanje da je Zajednica značajan deo odnosa između Srbije i Kosova.

“Kada o tome govorim kao zahtevu ne bih da time izazivam konfrontaciju ili da to popotstavljam kao izazov. Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu. Ona je deo zaključaka političkog saveta i politike SAD. Ona će se ostvariti, pitanje je samo koliko brzo će se ostvariti. Drugi deo je koji će model biti primenjen. Specijalni predstavnik EU je naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU”, rekao je Eskobar.

Na pitanje može li da se kaže da smo nakon njegove i posete Lajčaka bliži ZSO nego pre mesec dana, on je rekao da može to da kaže.

“Mogu da kažem da jesmo. Mogu da kažem da naši razgovori s vladom Kosova postaju sve realističniji i produktivniji. Oni počinju da shvataju da je to pravno obavezujući deo sporazuma i da će ih približiti Evropi. Verujem da smo mnogo bliži tome nego pre nekoliko nedelja”, naglasio je Eskobar.

Eskobar o Kosovu u UN

Na pitanje novinara šta bi bio uspeh nakon ovog sastanka u Ohridu i da li misli da će nakon ovog procesa Kosovo će postati član UN, Eskobar je da misle da bi ono, što zaista bila vrednost ovog sporozuma, bila zapravo brža integracija u EU ne samo Srbije i Kosova nego i celog regiona.

“Što se tiče UN, mislimo da ono što zaista vrednost ovog sporozuma bi bila brža integracija u EU ne samo Srbije i Kosova nego i celog regiona. Dakle radi se o tome kako da intenziviramo procese koji će čitav region približiti Evropi ekonomski i politički”.

Naša očekivanja, dodao je, su da će se susresti ljudi da se saslušaju i suoče sa činjnicama.

“Moram da kažem da je pozicija SAD da je Kosovo nezavisna zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Mi takođe verujemo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja, ali ovde se ne radi o tome”, podvukao je Eskobar.

PROČITAJTE VIŠE:

“Obe strane da budu fleksibilne, konstruktivne i veoma ozbiljne”

Eskobar je naveo da iz perspektive SAD evropski sporazum za Kosovo daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene i da se stvore mirni uslovi za sve ljude koji žive u regionu. On je rekao da žele da obe strane budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju da iskoriste priliku koju im daju Evropa i Amerika.

On je rekao da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu, da potraže načine na koje se može unaprediti i krenuti dalje sa predlogom Evropskog sporazuma.

“Iz perspektive SAD smatramo da sporazum daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene i da se stvore mirni uslovi za sve ljude koji žive u regionu. Želimo da obe strane budu veoma ozbiljne u traženju novih mogućnosti i da nađu način da budu fleksibilne i konstruktivne i da imaju viziju da iskoriste ovu priliku koju im pružaju Evropa i SAD”, rekao je on.

Gabrijel Eskobar juče se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno nakon sastanka, bilo je reči o procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, formiranju Zajednice srpskih opština i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo Evropske unije.

Vučić je, dodaje se, zahvalio SAD na podršci koju pružaju dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je reč o bezbednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština.

Sa Eskobarom se susrela i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako se saopšteno iz Vlade, ona je u razgovoru podvukla da je cilј Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu, te posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju otvorenih pitanja.

POVEZANE TEME:

VELIČANJE STEPINCA U SRCU EU: Evropski parlament domaćin konferencije o kardinalu zločincu!

DOMINACIJA LATINICE U SRBIJI: Uprkos zakonu i merama, upotreba ćirilice na istorijskom minimumu!

KO JE HEROJ KOJI JE DOBIO ULICU U NOVOM SADU: Kako je Velja Ribar spasao ljude tokom NATO bombardovanja! (VIDEO)

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube TRT World; EPA-EFE (Georgi Licovski)

YOU MAY LIKE