Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

AMERIČKI SRBIN OBUČAVAO UKRAJINCE: Komandant Bondstila spremao borce za rat protiv Rusa!

Američki brigadni general Nik Dučić, koji je bio i komandant američke baze „Bondstil” na Kosovu, pripremao je ukrajinsku vojsku za odbranu zemlje, a ono što ih je naučio pomaže im u ratu sa Rusijom, piše bečki dnevnik „Kronen cajtung”, a prenosi Tanjug.

Tri nedelje od početka rata jasno je da ruski komandanti imaju velike teškoće ne samo zbog čelične želje Ukrajinaca za odbranom zemlje, već i taktike, naoružanja i znanja o modernom vođenju rata, pošto je zapad pre ovog rata obavio dobar posao, tvrdi list.

Tako je brigadni general Dučić od 2015. do 2016. bio stacioniran u Javorivu, gde je obučavao ukrajinske trupe i preneo im zapadne vojne taktike.

„Imam prijatelje među ukrajinskim vojnicima. Srceparajuće je, ali oni žive pod brutalnim ruskim napadom. Ponudio sam njima i njihovim porodicama moju kuću u SAD”, rekao je Dučić za „Kronen cajtung”.

Dučić je, navodi list, bio važna karika u delu koje SAD od 1993. sprovodi u Ukrajini – državnog programa partnerstva.

Radi se o programu koji tesno povezuje američku nacionalnu gardu sa ukrajinskom vojskom, njenom vazdušnom odbranom i koji je doveo do razmene između dve vojske, a time i do snažne modernizacije ukrajinskih snaga.

„Pokušali smo da ukinemo centralizovanu komandnu strukturu bivšeg Sovjetskog Saveza. Više sloboda za niže oficire, koji pre pada Čelične zavese gotovo nisu mogli donositi nijednu odluku”, objasnio je Dučić.

Cilj drugog programa saradnje „JMTG-U” bio je i da se uspostavi veća sposobnost preživljavanja u borbi protiv separatista na istoku, nešto što je sada, tvrdi list, dalo efekte protiv velikog napada ruske vojske.

Male, nezavisne jedinice, sa snajperima i protivtenkovskim raketama, su upravo stvari koje duž linije snabdevanja zadaju teške gubitke Rusima.

„Pomogli smo da se uspostavi nova kultura među ukrajinskim vojnicima, koji ranije nisu mrdnuli rukom bez naređenja”, objasnio je Dučić.

On je kazao da su programi partnerstva stvorili tesne veze sa Ukrajinom, koje se nastavljaju i u ovom teškim vremenima.

U to veruje i nekadašnji vojni ataše i pukovnik Džefrej Fišer.

„Nešto slično samo videli na Kosovu. Tamo je program odmah prihvaćen i doveo je do značajnog napretka oružanih snaga”, rekao je on.

Male jedinice, kaže, imaju smrtonosni efekat i protiv nadmoćnih protivnika, ako se ispravno primenjuju.

Dučić ističe da je jedno jasno posle tri nedelje rata, a to je da Rusija nije ostvarila svoje ciljeve, da je nova ukrajinska vojska i vazdušna odbrana otporna i smrtonosna.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Politika
Foto: Printscreen Facebook / US Army

YOU MAY LIKE