Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

AMERIČKI SRBI TRAŽILI OD BAJDENA DA ISKORISTI KLAUZULU ZA ĐOKOVIĆA: Bela kuća se danas oglasila zbog Novaka!

Novak Đoković, za sada, ne može da uđe u SAD zbog strogih kovid protokola u SAD, pa mu je nastup na US openu pod znakom pitanja. U Americi je pokrenuta peticija da se Novaku omogući ulazak u zemlji i nastup na grend slemu u Njujorku, a sada su se organizovali i američki Srbi. 

Naime, kompanija “Sports Management” u vlasništvu Nebojše Jovanovića, kao jedina organizacija koja se bavi promocijom profesionalnog tenisa u rasejanju, uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijansom (SAVA), pokrenula je političku inicijativu, kako bi se Đokoviću dozvolilo da učestvuje na US openu, tj. da nesmetano doputuje u Ameriku, pa su pisali predsedniku SAD Džozefu Bajdenu. 

– Nezadovoljstvo u određenim političkim krugovima, i sve češće javno negodovanje američkih zvaničnika, prevashodno na republikanskoj strani, zbog kovid19 protokola koji zabranjuje Novaku Đokoviću da učestvuje na ovogodišnjem US openu, ima kao pozadinu meki pritisak američkih Srba koji su od predsedničkih izbora 2020. godine stvorili značajan ugled i uticaj – navodi se u saopštenju i dodaje: 

– Pozivi da se Novaku dozvoli učešće su stigli od kongresmenke Klaudije Teni kopredsedavajuce srpskog kokusa, senatora Rand Pola, Teda Kruza, i Rona Džonsona, bivšeg ambasadora Ričarda Grenela, kao i mnogih značajnih javnih ličnosti uključujući i Džona Mekinroa. Svi oni imaju kao zajedničko vezu sa predstavnicima srpsko-američke zajednice koja se pozicionirala kao važan glasački blok kroz aktivnosti političkog stratega Dr. Olge Ravasi. 

U pismu predsedniku Bajdenu i američkim zvaničnicima koji mogu uticati na odluku da se Novaku dozvoli učešće na turniru, kako prenosi B92, Jovanović koristi specifičnu pravnu klauzulu, tj. Predsedničku proklamaciju 10294 od “nacionalnog interesa”. Sekcija 3(b) predsedničke proklamacije dozvoljava izuzeće pojedinim stranim državljanima od postojećih kovid19 protokola, ako se to smatra američkim nacionalnim interesom. 

Pored predsednika Bajdena, ovu odluku tj. izuzeće, mogu dodeliti sekretari Blinken, Butigeg ili Majorkas, kojima je, takođe, upućen zahtev. 

– US Open je najveći teniski turnir na svetu, i on neće biti ono što jeste bez Novaka Đokovica – kaže Jovanović i dodaje: 

– Obzirom na ekonomsku situaciju i krizu na svim nivoima, Amerika ne sme dozvoliti da se US open ne odigra u svom punom sjaju i kapacitetu, što znači i dolazak Novaka Đokovića koji je tri puta krunisan na US openu. Novak ne predstavlja nikakvu bezbednosnu pretnju, jedan je od najzdravijih ljudi na svetu zbog svog disciplinovanog života, i služi kao uzor i inspiracija milionima širom sveta. U interesu je Amerike da najveći turnir sveta ugosti i najboljeg igrača sveta, posebno što je upravo osvojio sedmi Vimbldon u Londonu. 

Odgovor na Jovanovićev zahtev je stigao iz Bele Kuće, kao i od sekretara Butigega. 

ODGOVOR BELE KUĆE: Učešće Đokovića na US Openu još uvek pod velikim znakom pitanja.

– Najvažniji razgovor i kosultacije nastavljamo sa republikanskom Kongresmenkom Klaudijom Teni i njenim timom, koja se jako zauzela da kontaktira Predsednika Bajdena i predloži eventualnu proceduru u Kongresu. U tome pomaže i član naše SAVA organizacije, advokat Borko Komnenović, nadgledajući moguće pravne parametre. U kontaktu smo i sa kongresmenom Frankom Mrvanom, demokratskim članom srpskog kokusa u čijem distriktu je veliki broj srpsko-američkih glasača, uključujući i sam srpski Radio Čikago. Bilo bi značajno imati saglasnost iz obe partije po ovom pitanju – kaže Dr. Olga Ravasi. 

Jovanović dodaje da je vreme od velikog značaja, jer US open počinje za nekoliko nedelja, i razmatra sve mogućnosti. 

– Obavestila sam Novakov tim o inicijativi. Nažalost, politika se umešala u sve sfere života, uključujući i sport, koji bi trebalo da bude neutralan i univerzalan most među ljudima. Moramo se prilagoditi postojećoj situaciji, pa smo se i angažovali da se ovo pitanje reši na političkom nivou, jer je odluka sama po sebi političke prirode. Ostaje da se vidi da li će Novak Đoković ponovo briljirati pod svetlima Njujorka, ali najvažnije je da se sve više čuje glas i oseti pozitivan uticaj srpsko-američke zajednice u javnom diskursu – završava Ravasi. 

Đoković, kako sada stvari stoje, neće moći da učestvuje na US openu od 29. avgusta do 11. septembra.

Izvor: B92 Foto: Getty / Privatna arhiva

YOU MAY LIKE