Chicago, IL
54°
Sunny
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 6mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
57°F
61°F
63°F
64°F
64°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

AMERIČKI PRITISAK NA SRBIJU: Senatori u Beogradu, tražili od Vučića da uvede sankcije Rusiji!

Sjedinjene Američke Države očekuju da Srbija svoju politiku prema Rusiji prilagodi politici Evropske unije, poručili su američki senatori nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. 

Zajedničko obraćanje medijima je izostalo, ali su američki senatori Odbora za vanjske poslove na konferenciji za štampu istakli da svojom posetom naglašavaju važnost zapadnog Balkana za SAD, naročito “u ovo vreme koje je kritično za evropsku istoriju”.

“Razumemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu istoriju, ali se nadamo da ćemo sa Srbijom nastaviti da radimo kako bismo Rusiji uputili jasnu poruku”, rekao je novinarima u Ambasadi SAD senator Kris Marfi nakon sastanka s Vučićem.

Srbija je tri puta podržala rezolucije u UN-u protiv Rusije, uključujući i nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savetu UN za ljudska prava, no nije se pridružila sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. 

Vučić: Srbija leži na Zapadu s ostatkom Europe

Senatorica Džin Šaen je novinarima potvrdila da je na sastanku bilo riječi i o sankcijama.

“Predsednik Srbije je rekao da budućnost Srbije leži na Zapadu s ostatkom Europe i “ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena s Europskom unijom”, citirala je TV N1 senatoricu Šaen.

“Demokratske nacije ne mogu tolerisati brutalan” tok rata u kome su na meti civili, rekao je senator Marfi i poručio diplomatski: “Nadamo se da ćemo moći biti uz Srbiju narednih nedelja i meseci da pošaljemo tu poruku Rusiji.”

Vučićev kabinet je u saopštenju rekao da je unapređenje suradnje s SAD-om jedan od spoljnopolitičkih prioriteta” i da je Srbija “privržena poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država… o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim telima”.

Pritisak na Vučića

Ruski list Kommersant ocenio je u ponedjeljak da je, posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, naglo povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije.

U članku “Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija”, ruski list piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dve strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali je “teško da će se okrenuti od Rusije”, prenela je agencija Beta iz Moskve.

“Nov i veoma neugodan moment za Vučića, koji pokušava sediti na dvije stolice”, je to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva, navodi list.

Citira glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je kritikovala “predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, ali pristaju na kompromise jer govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku Zapada”.

“Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumeti”, naveo je Komersant poruke Zaharove.

Vučić je uverljivom pobedom na predsjedničkim izborima 3. aprila sa oko 60 posto osvojenih glasova osigurao drugi uzastopni mandat šefa države i među spoljnopolitičke prioritete stavlja europski put Srbije, ali nastoji istovremeno održati dosadašnje dobre veze s Moskvom i Pekingom.

Izvor: Index Foto:

YOU MAY LIKE