Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

AMERIČKI NOVINAR BEZ ZADRŠKE: NATO i SAD u Srbiji počinili ista zlodela za koja optužuju Rusiju u Ukrajini! (FOTO)

Nezavisni američki novinar Džeremi Skejhil ocenio je da NATO savez, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, optužuje Rusiju u Ukrajini za ista ili slična zlodela koja je i sam počinio tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Osuđujući “invaziju Rusije na Ukrajinu kao drsku agresiju prepunu zločina”, Skejhil je, u nizu objava na tviteru, naznačio da, međutim, “SAD i članice NATO ne mogu s moralne visine žigosati rusku akciju”.

Američki novinar podsetio je da je predsednik SAD Bil Klinton 1999. “zaobišao Ujedinjene nacije i Kongres SAD kada je započeo bombardovanje” Srbije. Sadašnji američki predsednik Džozef Bajden, po Skejhilu, tada je bio “među najzdušnijim zagovornicima” bombardovanja Srbije.

“Pod komandom američkog generala Veslija Klarka, NATO je namerno bombardovao Radioteleviziju Srbije i usmrtio 16 medijskih radnika, među kojima su bili tehničari i šminkeri”, napisao je Skejhil.

On je ukazao i da su NATO snage, sa SAD na čelu, upotrebljavale “međunarodno zabranjene kasetne bombe, između ostalog i u napadu na veoma posećenu pijacu u Nišu”.

Alijansa je u Srbiji “bombardovala civilni putnički voz i potom objavila montirani video snimak, ubrzavajući ga da bi ispalo da je greška počinjena u deliću sekunde. To je bila potpuna izmišljotina”, naglasio je Skejhil.

Američki novinar je naveo i da su u Srbiji “SAD bombardovale ambasadu Kine i ubile tri novinara”, kao i da su mete više napada NATO bili mostovi i civilna infrastruktura.

“Ti zločini koje su počinile SAD i njihovi NATO saveznici ni na koji način nisu izgovor ni opravdanje za agresiju Rusije. Ali, u isto vreme, istorija i kontekst su bitni. Ako SAD žele da s visine govore o moralu, moraju prestati sa sopstvenim ratnim zločinima, koji još traju, i sa podrškom ratnim zločinima”, podvukao je Skejhil.

On je naglasio da “sistematsko odbijanje SAD da prihvati odgovornost za sopstvene zločine potkopava verodostojnost američkih osuda Rusije, naročito u očima svakog ko zna istoriju NATO i američkog militarizma. To je poklon Putinovoj stvari”.

Izjave zapadnih lidera o prirodi ruske vojne akcije mogle bi biti tačne, ali po Skejhilu, moraju biti “stavljene u kontekst militarizma, dokazane dvoličnosti i moralne bankrotiranosti” tih istih lidera sa Zapada.

“Intelektualno je nepošteno ignorisati pogažena obećanja SAD i NATO u vezi sa proširenjem Alijanse. Ludost je negirati da Rusija ima legitimne bezbednosne razloge za zabrinutost zbog tog proširenja, čak i ako je njen odgovor gnusna invazija”, naglasio je Skejhil.

Po Skejhilu, ne postoji protivrečnost između podrške narodu Ukrajine i osude “gnusne ruske agresije”, s jedne strane, i iskrenog ukazivanja na “dvoličnost, ratne zločine i militarizam SAD i NATO”, sa druge strane.

Skejhil je jedan od osnivača istraživačkog sajta Intersept (Intercept), a iz Srbije je, tokom NATO agresije izveštavao za američki radio Demokratija sada (Democracy Now).

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera English

YOU MAY LIKE