Connect with us

Srbija

AMERIČKI AMBASADOR POSETIO SPOMENIK 4 VERE: Hajde da pamtimo velike žrtve prošlosti! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Pred Srbijom i Sjedinjenim Američkim Državama je još jedno veliko poglavlje, vreme kada se može obezbediti trajan mir, prosperitet i stabilnost ra region, izjavio je u Čačku američki ambasador Entoni Godfri, tokom posete spomeniku “Četiri vere”.

“Predsednik Tramp vidi da sadašnji trenutak ima taj potencijal i da predsednik Vučić ima mudrost i viziju da iskoristi šansu za evropsku budućnost Srbije. Hajde da pamtimo velike žrtve iz prošlosti i da baš zbog njih krenemo napred u bolju budućnost”, rekao je Godfri.

Lako je mrzeti, ali to ničemu ne vodi, rekao je on, dodajući da su autori spomenika bili svesni strašnih patnji, koje je doneo Prvi svetski rat.

“Dok stojimo na ovom mestu večnog počinka vojnika iz Velikog rata sa obe strane linije fonta, nameće mi se misao da je pravo vreme da se mržnja i gorčina iz prošlih sukoba ostave po strani. Ovde u Čačku je uklesana jedinstvena poruka pomirenja, sa verskim simbolima toliko važnim za one koju počivaju pod zemljom, kao i za nas koji hodamo po njoj”, naveo je Godfri.

Prema njegovim rečima, Srbija ima još jedan razlog da bude ponosna na svoju istoriju i časno nasleđe koje ostavlja budućim generacijama.

“Želim da i svi ostali u svetu poznaju Srbiju onakvu kakvu sam je ja upoznao, kao mesto ogromnog gostoprimstva i dobrote. To je slika koju moramo svima pokazati”, naglasio je Godfri.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je da se spomenik Četiri vere, spomenik prijateljstva, zaborava, ali i sećanja i pamćenja na sve nesreće koje su potresale srpski narod i uopšte civilizaciju.

“Zahvaljujem vam se što ste kroz film koji ste snimili podsetili sve nas na hrabre majke i velike junake i na ovaj spomenik specifičan po mnogo čemu da bude ono što treba, spomenik pomirenja i kraj svim ratovima”, istakao je Todorović.

Predsednik gornjomilanovačke Mesne zajednice Pranjani, Radovin Veselinović, uručio je Godfriju pismo u ime meštana deseta sela suvoborskog kraja, kojim se poziva američki predsednik Donald Tramp da ih poseti.

Spomenik Četiri vere u Čačku, koji se nalazi na centralnom gradskom groblju, otkriven je 23. septembra 1934. godine, a reč je o zajedničkoj grobnici u kojoj su posmrtni ostaci 920 vojnika obe zaraćene strane.

Na četiri strane spomenika stoje obeležja obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda.

Ambasada SAD u Beogradu nedavno je, u znak zahvalnosti, objavila spot u okviru kampanje “Vi ste svet”, a kom su kadrovi spomenika Četiri vere, jedinstvenog u svetu.

Izvor: N1
Foto: RINA

Advertisement