Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 11mph W
Humidity: 54%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
41°F
41°F
41°F
41°F
41°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

AMERIČKI AMBASADOR HIL: Srbi na Kosovu žive vekovima, ZSO mora da se formira!

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je bitno da se svi slože oko toga da Zajednica srpskih opština mora da se formira, tim pre jer je predviđena sporazumom od pre 10 godina.

On je na panelu “Budućnost EU i Zapadnog Balkana” na Kopaonik biznis forumu rekao da je to veoma dug period, kao i da sporazumi moraju da se poštuju.

“Drugi razlog je taj što ne morate da budete istoričar ili antropolog da znate da Srbi žive na Kosovu vekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti. To je test vlasti u Prištini da shvate šta mora da se reši da bi ispunili evropske standarde. Veoma je važno da vlada u Beogradu pomogne Srbima da budu uspešni kao zajednica. Optimista sam da to može da se desi”, rekao je Hil.

On je dodao da je prisustvovao panelu na Kopaoniku posvećenom pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću i rekao da je među učesnicima video veliku tugu kod svih koji su pričali o njemu.

“Slušali smo u dokumentarnom filmu šta je pričao o aspiracijama ka EU. Mora da se krene napred, prošlost je prošlost. Ne treba da se razgovara samo o problemima, već i o mogućnostima”, rekao je on.

Hil je ocenio da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u poslednjih nekoliko vekova.

“Postoje teškoće, ali treba se fokusirati na cilj. EU je odgovorna za rešavanje problema i van EU. Često se zamaramo govoreći o birokratiji, ali svi u Evropi treba da teže članstvu”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija će pre ili kasnije postati članica, čim ispuni sve potrebno.

On je napomenuo da su poglavlja i klasteri teški za razumevanje, ali i da stvari moraju da se dešavaju, a da je vladavina prava apsolutni uslov za to.

“Jake institucije – pokažite mi jake institucije i imaćete manje korupcije i obrnuto. Ultimativno, Srbija mora da ima jake politike i reši pitanje Kosova, što je veoma teško”, ocenio je Hil.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da Francuska želi da proces proriširenja krene što pre, između ostalog i zato što je to način da se Evropa koletivno zaštiti još bolje.

Ne postoje kontradikcije između procesa reformi u EU i toga da se krene u proces proširenja, rekao je Košar i dodao da svi znaju da je bilo dosta diskusija na tu temu jer je Francuska u agendi na prvo mesto stavila reforme pa tek proširenje.

Košar: Francuska želi proširenje EU što pre

Ambasador Košar je to rekao na 30. jubilarnom Kopaonik biznis forumu na panelu “Budućnost EU i Zapadnog Balkana” na kojem su govorili ambasadori SAD i Nemačke Kristofer Hil i Anke Konrad kao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

“Želimo da proces proširenje EU krene što pre, da se ne kasni, uz to da li će nas biti 33 ili 34. trabaće nas možda još više da bismo imali jaku i efektivu EU”, rekao je Košar.

“Sa tim moramo da krenemo sada odmah, kao i sa reformama, ne treba da kasnimo sa proširenjem i jedno i drugo treba da ide zajedno”, naveo je ambasador.

Prema njegovim rečima, proces proširenja je sada dobio novo značenje i smisao. “Sada ne možete ostvariti suverenitet EU bez proširenja”, rekao je Košar i naglasio da proširenje EU sada dobilo i geopolitički aspekt.

“Ako želimo da budemo sposobni da možemo se kolietkivno zastitimo treba da se ide što dalje da se proširimo istao dalje tu nema nikave dileme i kontradikcije”, rekao je on.

POVEZANE TEME:

AMERIČKI AMBASADOR HIL: ZSO će biti formirana ove godine, želimo da vidimo Srbiju u EU!

BAJDENOV NEPRIJATELJ BROJ 1: Američki predsednik nikako da se popne uz stepenice bez saplitanja! (VIDEO)

BAJDEN OPERISAO RAK: Lekar Bele kuće otkrio detalje o zdravlju američkog predsednika!

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Twitter @usambserbia

YOU MAY LIKE