Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

AMERIČKI AMBASADOR HIL: Putina nije briga za Kosovo, Srbija previše zavisna od ruskih energenata!

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je preko potrebno da naša zemlja diverzifikuje svoje izvore energije.

„Amerika i Srbija ovih dana imaju mnogo tema za razgovor, pa smo tako razgovarali o raznim stvarima. Razgovaralo se o energetici, važno je da se uhvatimo u koštac sa energetskom krizom koja je zahvatila čitav svet. Između ostalog i o Ukrajini. Možda se ne slažemo o svemu, ali smo spremni da razgovaramo“, naveo je ambasador Hil gostujući u Dnevniku na televiziji Nova S.

Američki ambasador je rekao i da je njegov posao da se potrudi da srpska vlada razume kakav je stav Vašingtona, ali i da shvati stavove Beograda.

„Naravno da Srbija ima alternativne izvore energije. Pitanje je samo koliko brzo se mogu staviti u funkciju. Može se reći da Srbija previše zavisi od ruskih energenata. Poslednjih meseci smo uvideli da Rusija nije posebno pouzdan izvor energije i Rusi kombinuju politiku i isporuku energenata. Srbiji je preko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije i mi bismo želeli da budemo deo tog procesa“, istakao je Hil, prenosi Nova.rs.

Na pitanje o kojoj vremenskoj odrednici se radi kada je u pitanju pomoć Zapada da Srbija nabavi nove izvore energije, Hil je rekao:

„Zima dolazi, ne želim da zvučim kao iz Igre prestola, ali je tako. Problem sa energentima je u tome što je potrebno vreme da se bilo koji sistem, bilo da se radi o solarnoj energiji, hidroenergiji, energiji vetra ili prirodni gas satavi u pogon. Srbija mora da bude oprezna sa korišćenjem energije predstojeće zime“, rekao je on.

Hil je naveo i da će Srbiji pomoći da iskoristi potencijale svojih izvora energije i da se nada da će Rusija jednog dana biti pouzdan snabdevač prirodnog gasa, jer ga trenutno koristi da ucenjuje druge zemlje.

Upitan o tome kako vidi dešavanja na Severnom toku i prekid snabdevanja gasom, Hil navodi da SAD nisu odgovorne za ovakvu vrstu neodgovornih postupaka.

„Teško je danas reći ko je za to odgovoran, ali budite uvereni da SAD nisu umešane u to“, naveo je Hil.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ambasador SAD kaže da „nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hil kaže:

„Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala pre 23 godine, u bilo kojoj meri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dve situacije“, objasnio je Hil.

Hil se osvrnuo i na Putinov stav o Kosovu.

„Ja mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susedima“, kaže Hil.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Televizija Šabac

YOU MAY LIKE