Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

ALEKSANDAR JE NAJBOLJI GUSLAR U SRBIJI: Svoje umeće prenosi mladima, i to besplatno!

Na nedavno održanom državnom takmičenju u sviranju gusala, pobedio je Pančevac Aleksandar Taušan. Ovo mu je drugi put da ostvari takav uspeh, a svoje znanje najmlađima prenosi u besplatnoj školi guslanja.

Pevajući narodnu pesmu Ivo Senković i aga od Ribnika Aleksandar Taušan iz Pančeva osvojio je titulu najboljeg guslara Srbije. Ovaj instrument je zavoleo još kao dete, u krugu porodice.

„Otac, stric, deda, pradeda, svi su bili guslari, svi su znali za svoju dušu da sviraju. Verovatno tako od malih nogu kad kreneš, kad ti taj zvuk uđe u srce, prosto ne možeš da ne misliš na njega, i da se baviš njim”, ispričao je Aleksandar,

Još kao dete od 12 godina bio je prvak Vojvodine, a sada svoju veštinu prenosi na male Pančevce. U školi ima deset učenika i radi sa njima poslednje dve godine.

„Mislim da je tu najbitniji Božiji dar. Mora mnogo rada i mnogo truda. Gusle su jedan ozbiljan instrument na kome nema improvizacija, izuzetno su teške za učenje”, objasnio je Aleksandar.

Deca uživaju u guslanju, vežbaju i spremaju se za prvi koncert na jesen.

„Meni je dobro, sviramo gusle i učimo pesme”, kaže Vuk Rovčanin.

„Zanimljiv je, ima lep zvuk i volim da ih sviram”, dodaje Staša Dragaš.

„Ja sam naučio da lepo sviram, da pevam pesme i nadam se da ću jednog dana postati veliki guslar kao i moj tata”, rekao je iskreno Vukan Taušan.

Od kada su pre nekoliko godina gusle upisane na Uneskovu listu kulturne baštine, postale su popularnije, i sada u Srbiji postoji 35 društava.

Pančevci se nadaju da će se još više dece prijaviti za besplatnu školu, kako bi se očuvala narodna tradicija.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE