Connect with us

aktuelno

ALARMANTNA SITUACIJA: Amerika stopirala upotrebu Džonson vakcine!

Published

on

Sjedinjene Američke Države preporučuju „pauzu“ u primeni jednokratne doze Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) vakcine protiv COVID-19 kako bi se istražili izveštaji o potencijalno opasnim krvnim ugrušcima.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Uprava za hranu i lekove naveli su, u zajedničkom saopštenju, da istražuju ugruške kod šest žena u kombinaciji sa smanjenim brojem trombocita u danima nakon vakcinacije.

Zvaničnici ovih institucija su naveli da dok se proces ne okonča preporučuju pauzu u upotrebi ove vakcine iz opreza.

Ugrušci su se pojavili kod žena između 18 i 48 godina. Jedna od njih je umrla, dok je druga u bolnici u kritičnom stanju, prenosi AP.

Više od 6,8 miliona doza ove vakcine je dato u SAD. Reč je o jedinoj vakcini, prisutnoj trenutno na tržištu, za koju je dovoljno primiti jednu dozu kako bi se postigao efekat zaštite od korona virusa.

Ovakav potez američkih regulatornih agencija stiže manje od nedelju dana pošto su i evropske regulatorne agencije saopštile da istražuju pojavu krvnih ugrušaka kod četvoro Amerikanaca koji su primili tu vakcinu.

U međuvremenu, kompanija je najavila da će odložiti distribuciju svojih vakcina u Evropi i da ispituje slučajeve pojave krvnih ugrušaka.

Šta će biti najteže posledice korona virusa i zašto se kriju ključne informacije vezane za način delovanja novih RNK vakcina koji se razlikuje u odnosu na sve dosadašnje?

Posted by Serbian Times on Wednesday, March 31, 2021

Pozivanje na pauziranje ove vakcine ne znači da će se ona povući iz upotrebe, nego je najava da će Federalne zdravstvene agencije – Centri za kontrolu bolesti (CDC) i Federalna uprava za lijekove (FDA) zajednički istražiti dokaze o povezanosti ove vakcine sa slučajevima rijetkih tromboza.

Nedavno je slično zabeleženo i s Astra Zeneca vakcinom, te je evropski regulator EMA savetovao da se tromboze trebaju uvrstiti na listu potencijalnih retkih nuspojava ove vakcine.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKA DOKTORKA IZ LAS VEGASA: Infektivne bolesti su budućnost, zdravstvo mora biti spremno! (FOTO)

NAŠE GORE LIST: Mlada Katarina među najboljim studentima na Oksfordu!

SVETSKI MAGAZIN PIŠE: Most na Đurđevića Tari među 20 najlepših na svetu!

Zdravstveni regulatori upozoravaju da ako osobe koje su primile Johnson&Johnson vakcinu primete glavobolju, bol u predelu stomaka, oticanje nogu, kratkoću daha u periodu tri sedmice nakon vakcinacije, trebaju kontaktirati svog lekara. Treba imati na umu da slučajevi tromboze ne moraju imati smrtni ishod, ako se na vreme obrati lekaru i prepoznaju simptomi.

Izvor: Glas Amerike Foto: Printscreen / NBC News

Advertisement