Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 16mph N
Humidity: 70%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 4
TueWedThu
46/36°F
37/27°F
48/45°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NAŠE PRAVO DA PLAĆAMO SVE: Izveštaj o korupciji u RTS-u trese Srbiju, evo na šta sve troše novac građana!

Rukovodstvo Radio televizije Srbije još uvek ćuti o izveštaju koji je objavila “Pištaljka”, a u kom se navodi na koji način se troše pare građana, ali i matrica po kojoj javni servis sklapa saradnje sa spoljnim produkcijama, za šta voditelji ove kuće dobijaju dodatne honorare pored postojećih plata. Da stvar bude gora, predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček preti i krivićnom prijavom zbog, kako kaže, nepostojeće emisije za koju su uredno plaćeni voditelji, a obezeđena je i scenografija.

Predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček izjavio je za N1 da je je otkrio da na RTS postoji emisija koja se knjiži kao da postoji, a ne postoji. Za tu emisiju pod nazivom „Jedan dobar dan“ postoji i konto sa kog je potrošeno 14 miliona dinara od 2020. godine, rekao je Klanšček i najavio podnošenje krivične prijave.

Taj novac je potrošen – na scenografiju i voditelje, ali ne postoji scenografija…U pitanju je dnevna emisija kolažnog tipa. Olivera Kovačević je urednik emisije, ona ide svakim radnim danom i – emisije nema“, rekao je Klanšček u Novom danu.

Na pitanje šta će da učini tim povodom, rekao je da će podneti kriviču prijavu.

„Podneću krivičnu prijavu. Za ‘Jedan dobar dan’ ide krivična prijava – to je čisto kao dan“, istakao je Klanšček, koji je za N1 govorio o zapisniku sa sednice UO RTS-a od prošle godine na kojoj je raspravljano o trošenju novca javnog servisa na angažovnju spoljne produkcije.

On je naveo i konkretne primere voditelja koji su zaposleni na RTS-u, a primaju i dodatne plate radeći za privatne produkcije.

„Kristina Radenković je žena sa RTS-a. (Jovan) Memedović, šta radi za platu, izvinite? Nemam ništa protiv čoveka, ali šta je uradio za platu u prošloj godini? Ovaj Katar? Njegova produkcija je ‘Sasvim prirodno’. ‘Potera’ je spoljna produkcija. Šta taj čovek radi za platu, to je problem?“, ističe Klanšček.

U javnost su prethodno dospeli detalji zapasnika sa sednice UO koji nisu zvanično objavljeni, a u kojima se, između ostalog navodi da je najskuplja emisija na RTS-u kviz u privatnoj produkciji za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije koje se rade u produkciji RTS-a.

Tako se u zapisniku sa ove sednice do kog je Pištaljka došla nezvaničnim putem, navodi da UO zaključuje da se privatnim firmama plaća za proizvodnju sadržaja iako RTS već ima plaćenu tehniku i ljudstvo da program proizvodi samostalno.

Posebno se ističe da u pojedinim projektima privatnih firmi učestvuju i zaposleni RTS-a i da je time „omogućen sukob interesa” koji im odobrava isključivo generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević.

Član Upravnog odbora RTS-a, Predrag Azdejković u izjavi za Novu kaže da kaže da je zapisnik sa devete sednice nastao dok on još nije bio deo Upravnog odbora.

„Praksa je da upravni odbor na sledećoj sednici usvoji zapisnike sa prethodnih sednica. Onda se zapisnici objavljuju na sajtu. Mi smo zapisinik sa te devete sednice usvojili i on je poslat. To što je neko u RTS-u rekao: ‘Nemojte da ovo stavljate na sajt’, to nije do nas. Ko je taj koji je naredio da se ne objavljujje, videćemo“, kaže Azdejković dodajući da je u svakom slučaju „skandalozno“, to što je taj zapisnik ostao tajna.

Komentarišući činjenicu da pojedini voditelji RTS-a dobijaju honorare u emisijama spoljne produkcije, dok su istovremno redovno zaposleni na javnom servisu, kaže da je to etičkim kodeksom koji je usvojen krajem decembra prošle godine – zabranjeno.

„Usvojili smo etički kodedks koji je objavljen na sajtu RTS-a. Dakle, sukobom interesa se smatra da oni koji su zaposleni na RTS-u rade u spoljnim produkcijama. To više neće moći“, kaže sagovornik Nova.rs.

Dodaje da se sada čeka reakcija direktora RTS-a, Dragana Bujoševića.

„Ono što mene najviše ljuti jeste da RTS ima veliki budžet. Godišnji budžet je veći od 100 miliona evra. Ljuti me kada se novci građana Srbije raspiaju. Odete na društvene mreže i čitate komntare ljudi o programu RTS-a, o serijama na koj je bačeno 2-3, koliko več. miliona evra i kažete da ovde nije nešto u redu“, navodi Azdjeković dodajući da bi on voleo kvalitet prati cenu.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević odgovorio je na primedbe Upravnog odbora, ali ne na pomenutoj sednici, već šest meseci kasnije.

U pismu generalnog direktora, koje nije dostupno javnosti, a koje je Pištaljka takođe dobila nezvaničnim putem, priznaje se da je aktuelno rukovodstvo dogovorilo makar sedam emisija sa privatnim produkcijama, da je nasledilo pet od bivšeg rukovodstva i da je skoro 100 odsto serijskog programa povereno privatnim produkcijama. Angažovanje privatnih produkcija direktor RTS-a pravda time da je to „jeftinije i brže”.

Nova je pokušala da stupi u kontakt sa direktorom RTS-a, Draganom Bujoševićem koji do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naša pitanja.

Urednica zabavnog programa RTS-a, Olivera Kovačević kratko je navela da ne komentariše nikakve navode, a potom nas je uputila da Vladana Čkrkića, ističući da je on zadužen za spoljne produkcije.

PROČITAJTE VIŠE:

Bujošević o trošku RTS-a na koncertu u Beču?

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je da Državna revizorska institucija (DRI) sprovede vanrednu kontrolu poslovanja Radiotelevizije Srbije (RTS) u vezi navoda da je direktor Javnog servisa Dragan Bujošević, o trošku RTS, išao na koncert grupe Roling Stones u Beču.

BIRODI je saopštio da je 18. decembra prošle godine uputio zahtev RTS za slobodan pristup infomacijama od javnog značaja u vezi navodnog odlaska Bujoševića na taj koncert i ugovora po kom je novinaru Ivanu Radovanoviću isplaćen honorar od 234.000 dinara za tekst o koncertu, ali da do danas nije dobio odgovor Javnog servisa.

PROČITAJTE JOŠ:

SLOBODAN IZ UŽICA IMA NEOBIČAN HOBI: Za sklapanje makete jedne fiće potrebno mu je 1.000 evra i 700 dana! (FOTO)

BURNI ŽIVOT JEDNOG OD NAJVEĆIH SRPSKIH SLIKARA: Pobedio je Dalija i Pikasa, ali je pred jednom ženom bio nemoćan

NAJLEPŠE IZ SRBIJE: Ambasada Srbije organizuje veliki konkurs za talentovanu decu!

Izvor: Nova.rs
Foto: Vesna Lalić

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)