Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

ADVOKAT SAVETUJE: Šta sve vozači kamiona mogu da rade dok traje vanredno stanje i kako da se ponašaju ako ih policajci ipak kazne?!

Deklaracija koju je američko Ministarstvo saobraćaja donelo povodom epidemije koronavirusa ukida pojedine propise i ograničenja i olakšava život vozačima kamiona i trucking kompanijama, ali zbog nepreciznosti i tumačenja oni ipak mogu biti žrtve drakonskih kazni

Ubrzo nakon što je predsednik SAD Donald Tramp proglasio nacionalnu vanrednu situaciju, američko Ministarstvo saobraćaja (USDOT) izdalo je nacionalnu Deklaraciju za hitna stanja komercijalnih vozila koja isporučuju pomoć kao odgovor na epidemiju koronavirusa.

Iako je većina medija objavila da je USDOT ukinuo ograničenja u smislu broja sati koje vozači dnevno mogu provesti za volanom i u vožnji, niko se nije pozabavio drugim olakšicama koje su ovom Deklaracijom date prevoznicima i vozačima.

Na koje terete se Deklaracija odnosi

Kao prvo, Deklaracija FMCSA predviđa olakšice za rad komercijalnih motornih vozila koja pružaju direktnu pomoć podržavajući napore za hitne slučajeve koji su namenjeni zadovoljenju neposrednih potreba za:

Medicinski materijal i oprema koja se odnosi na ispitivanje, dijagnostiku i liječenje COVID-19.

Potrošni materijal i oprema neophodna za sigurnost, sanitarnu zaštitu i prevenciju prenošenja COVID-19 u zajednici, kao što su maske, rukavice, sredstva za čišćenje ruku, sapun i dezinfekciona sredstva.

Hrana, proizvodi od papira i ostale namirnice za hitno obnavljanje potreba distributivnih centara ili prodavnica.

-Neposredne sirovine – kao što su papir, plastika ili alkohol

-Gorivo.

Oprema, zalihe i osobe potrebne za uspostavljanje i upravljanje privremenim smeštajem, karantinom.

Koji su propisi suspendovani?

Regulacija uređaja za elektronsku prijavu (ELD) (Da, dobro ste čuli, ne trebaju vam ELD-ovi za isporuku gore navedenih tereta);
Propisi o satima službe, osim što se „nakon što se vozač vrati na terminal ili na uobičajenu lokaciju za prijavu vozača, vozač mora osloboditi svih dužnosti i odgovornosti i dobiti najmanje 10 sati odmora;
– Propisi o inspekciji, popravci i održavanju (DOT);

Ovo nisu svi suspendovani propisi, ali su najistaknutiji.

PROGLASIO VANREDNO STANJE: Predsednik SAD Donald Tramp

Koji propisi i dalje važe?

Primenjivi zahtevi veličine i težine
Zahtevi za ispitivanje upotrebe psihoaktivnih supstanci i alkohola
Uslovi komercijalne vozačke dozvole (CDL)
Zahtevi za finansijskom odgovornošću (osiguranje)
– Propisi o opasnim materijalima

Ova je Deklaracija na snazi ​​do prekida vanredne situacije, tačnije do ponoći 12.aprila 2020.

Saveti i komentari advokata

Da bi našim čitaocima, među kojima ima veliki broj vozača komercijalnih vozila (najviše kamiona), ali i ljudi koji vode transpotrtne kompanije ili su u njima zaposleni na mestima safety menadžera, maksimalno pomogli u ovoj situaciji, potražili smo savete stručnjaka.

Advokat Igor Božić iz advokatske kancelarije NATA (North American Transportation Advocates), se već godinama bavi problematikom trucking businessa sa pravne tačke gledišta i vrstan je poznavalac ove materije. Pitali smo ga da na protumači ove mere američkog Ministarstva saobracaja (US Department of Transportation ili USDOT)

ŠTA DONOSI DEKLARACIJA FMCSA: Igor Božić, North American Transportation Advocates

USDOT u normalnim okolnostima vrlo rigorozno reguliše kompanije i vozače komercijalnih vozila, pogotovo kad se radi o maksimalnom vremenu vožnje, uređajima za eletronsko prijavljivanje (ELD) i normi koje se tiču pregleda, popravke i održavanja kamiona (DOT). Međutim, za vreme vanredne situacije, koja može biti proglašena od strane Predsednika ili guvernera neke od država, USDOT ima pravo da suspenduje ta pravila. Amerikanci su naučili lekcije iz istorije i prilagodili su svoje prava kako bi mogli brzo i efikasno da uklone prekomernu birokratiju ili strogo pridržavanje pravila i formalnosti. I to je ono što se dešave u slučaju ove deklaracije, ističe Božić.

 On dodaje da Deklaracija prepoznaje manjak vozača na drumu i vreme koje je u ovoj situaciji od suštinskog značaja. Zbog toga je vlada suspendovala one regulacije koje uzimaju mnogo vremena kao što su ELD, maksimalnom vreme vožnje, te pregled, popravke i održavanje kamiona.

KOMPANIJE I VOZAČI MORAJU DA BUDU OPREZNI!

-Ipak, nisu sve regulacije suspendovane, upozorava advokat Božić.

– I one koje jesu ne važe za svu robu, nego samo na onu koja se tiče materijala za pomoć u borbi protiv COVID-19. Šta više, regulacije su i dalje na snazi ako je potreban tovar u minimalnim količinama i prevozi se zajedno sa onim koji nije neophodan. Znači, Deklaracija je neprecizna što se tiče procene koji tovar je neophodan za COVID-19 a koji nije, i može doći do subjektivnog i diskrecionog tumačenja prava od strane pojedinog policajca koji zaustavi kamion. Tako da, ako je kojim slučajem kompanija isključila ELD, ili je vozač vozio prekovremeno, a policija protumači da roba nije u skladu sa deklaracijom, može doći do oštrih i visokih kazni. Zato je potrebno da se kompanija konsultuje sa advokatom koji ima iskustva u kamionskoj industriji i to pre nego što se dođe u priliku da se dobije kazna.

NE POZNAJU SVI POLICAJCI PRAVO: Zato je važno obratiti se advokatu

ŠTA AKO SE DOBIJE KAZNA?

-Pre nego što sam obavljao dužnost državnog tužioca, mislio sam da je policija pretežno u pravu i da znaju zakon. Moje mišljenje se vrlo brzo promenilo kada sam počeo da čitam policijske izveštaje i dokazujem krivicu preko tih izveštaja. Policajac obično nema vremena da tumači pravo, i primenjuje ga onako kako ga šef nauči. A taj šef je obično učio od svog šefa. Tako da, ako policajci i izreknu kazne, kompanije i vozači se u svakom slučaju trebaju obratiti advokatu, koji će protumačiti pravo, primeniti činjenice na pravilo, osporiti i pokušati da preinače ili ukinu kaznu, konstatuje na kraju Igor Božić iz advokatske kancelarije NATA, koji poziva zainteresovane koji dođu u ovakvu situaciju da mu se jave za besplatne konsultacije (TEL: 312-858-8209, MOB: 312-858-8780, E-MAIL: info@nata/law.com).

Tekst:Antonije Kovačević Foto: Nebojša Mijatović/Globe and Mail/Freight News

YOU MAY LIKE