Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

40 GODINA U ISTOJ UNIFORMI: Toša je legenda Srbije, ne skida osmeh sa lica i ima važnu poruku za mlade! (FOTO)

Neretko se dešava da ljudi svojim poslom bivaju prezasićeni, osećaju premor od jednoličnosti i traže promene. Todor Tošo Vujičić ipak nije jedan od njih. U vreme kad u kafićima i restoranima mahom možete videti samo mlađu gardu i to, čast izuzecima, ne tako ljubaznu, nasmejani Tošo ruši sve predrasude jer u istoj uniformi i sa širokim osmehom na licu decenijama dočekuje goste na Zlataru. Tačno 39 godina radi u hotelu, a kako kroz šalu kaže – u svet ugostiteljstva ušao je kao mlađi vodnik, a sa tako dugim stažom sada je dostigao čin zvanja novovaroškog generala.

“Sa istim žarom radim ovaj posao kao prvog dana, svako ko bi me pitao da li bi promenio posao da mogu, odgovor je svima uvek isti – ni u snu. Za mene nema veće nagrade, nego kada vas u centru Кnez Mihajlove, prepozna gost koji je jednom svratio na Zlatar i dobaci “eno ga Tošo sa Panorame”. Sa mojim poslom pošteno sam zaradio svaki dinar i prehranio čitavu svoju porodicu i unučiće”, rekao je Tošo za RINU.

Iskusan veteran u svom poslu otkriva da ga zna i čitava bivša Jugoslavija. Tajne svog uspeha nije sebično čuvao, već je i mlađim kolegama uvek bio pri ruci i delio im savete da se lakše snađu i opstanu.

“Ako se bavite ovim poslom morate se držati definicije “gost je svetinja i uvek upravu”. Svaki gost koji ulazi u hotel ili restoran ne razgovara sa direktorima i šefovima, već sa konobarima i ugostiteljima koji će mu na početku dana ljubazno otvoriti vrata. Ukoliko gost bude ispoštovan uvek će se vraćati”, objašanjava poznati konobar sa Zlatara.

Кao glavni motiv i večitu inspiraciju da bude bolji ističe samo jednu stvar, a to je ljubav prema poslu. Lako je konobar postati, ali bez greške uslužiti tolike ljude tokom svih tih godina prava je umetnost.

“Jednostavno posao koji radite morate i da volite, kada imate takav osećaj onda i uspeh nije daleko, samo treba biti disciplinovan, obrazovan i naravno druželjubiv”, priča Tošo.

Ovaj veteran poručuje kako je prava šteta što se danas malo mladih odlučuje školovati za ovaj živtni poziv. Imajući u vidu potražnju za konobarima u svim delovima Srbije, a naročito na Zlataru gde se turizam ubrzano razvija, posla ima i biće za generacije koje dolaze, samo ako se na to odluče.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE