Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

30 GODINA OD ZLOČINA: Tomašević prvi gradonačelnik Zagreba koji je odao počast porodici Zec!

Prvi put posle 30 godina od zločina počinjenog nad srpskom porodicom Zec u Zagrebu, jedan gradonačelnik hrvatske prestonice, Tomislav Tomašević, danas je na Sljemenu odao poštu Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

Tomašević je prihvatio poziv udruženja koja organizuju komemoraciju porodici Zec i rekao da smatra da je bilo krajnje vreme da neko oda počast žrtvama tog zločina.

“Prihvatio sam poziv udruga i organizacija koje organiziraju komemoraciju porodici Zec i pre izjava o ulici. Smatram da je 30 godina prošlo od zločina, bilo je krajnje vreme da neko oda počast žrtvama tog zločina. Tragedija je da niko to nije napravio u ime Zagreba. To je gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gde niko neće biti diskriminisan, a kamoli da bi bio izvršen zločin zbog toga”, rekao je.

Takođe je dodao da će i dalje razgovarati s SDP-om i partnerima kako se može komemorisati ovaj zločin.

“I dalje ćemo razgovarati s SDP-om i partnerima o načinima na koje se može komemorisati jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji ovog grada”, dodao je.

U noći 7. decembra 1991, na zagrebačkoj Trešnjevci, u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, koja je spavala. Hapšenje oca porodice Zec, Mihajla, sasvim je brzo postalo javna likvidacija, a zatim su oteti svedoci ubistva – njegove supruge Marije Zec i njihova dvanaestogodišnje kćerka Aleksandra, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna.

Zločinačka petorka, Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snežana Živanović, u narednim satima majku i kćerku kombijem su odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu gde su, kao pričuvni pripadnici MUP-a, bili stacionirani te su ih potom obe likvidirali. Jedan od ubica Siniša Rimac postao je telohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, a 30. maja 1995. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu, iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pored Prijedora, rodnom mestu Mihajla Zeca.

Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih jedinica koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka.

Izvor: Nezavisne Foto: Printscreen / Youtube

YOU MAY LIKE