Connect with us

Biznis

280 MILIONA DOLARA BACIO NA OTPAD: Britanac nudi bogatstvo za dozvolu da pretraži deponiju na koju je bacio disk sa bitkoinima!

Published

on

Britanac koji je slučajno bacio u smeće hard-disk na kome je bilo 7.500 kriptovalute bitkoina, pozvao je lokalne gradske vlasti da mu dozvole da ga potraži na deponiji.

Džejms Hauels, 35-godišnji IT inženjer iz Njuporta u Velsu, rekao je da je bacio disk dok je raščišćavao svoj dom 2013. Tvrdi da je imao dva identična hard-diska za laptop i da je greškom bacio u smeće onaj koji sadrži kriptografski “privatni ključ“ potreban za pristup i trošenje njegovih bitkoina.

Nakon svih ovih godina, Hauels je i dalje uveren da će uspeti da vrati bitkoine. Iako je spoljni deo hard-diska možda oštećen i zarđao, on veruje da je ploča unutra možda još uvek netaknuta.

“Postoji velika šansa da je ploča i dalje netaknuta”, rekao je za CNBC. „Stručnjaci bi tada mogli ponovo da ga vrate u pogon ili da pročitaju podatke direktno sa ploče.“

Hauels kaže da je imao 7.500 bitkoina koji bi po današnjim cenama vredeli više od 280 miliona dolara. Kaže da bi jedini način da mu se vrati bio putem hard-diska koji je bacio u smeće pre osam godina.

Ali treba mu dozvola lokalnog veća za pretragu smetlišta za koje smatra da sadrži izgubljeni hardver. Deponija nije otvorena za javnost i ometanje poseda smatralo bi se krivičnim delom.

Hovells je ponudio da 25% od ukupnog iznosa, vrednog oko 70,8 miliona dolara, donira „Covid Fond-u“ svog rodnog grada, ukoliko uspe da spasi disk. Takođe je obećao da će projekat iskopavanja lično finansirati.

Ali gradsko veće Njuporta za sada odbija njegove zahteve da se pregleda deponija, pozivajući se na zabrinutost za životnu sredinu i finansiranje.

Glasnogovornik veća rekao je CNBC-u da je „više puta kontaktiran od 2013. godine o mogućnosti pronalaženja dela IT hardvera za koji se navodi da sadrži bitkoine“, a prvi je bio „nekoliko mjeseci“ nakon što je Hovells prvi put shvatio da je disk nestao.

Izvor: CNBC Foto: Dimitris Legakis/Athena Pictures

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement