Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

ZVUČI POZNATO? Rusija dozvolila pirateriju kao odgovor na sankcije Zapada!

Rusija ukida zakone o autorskim pravima kako bi ublažila efekat sankcija koje su uvele zapadne zemlje. Ovo se prvenstveno odnosi na patente kompanija, ali i na muziku, igre, filmove, serije, TV emisije i drugo.

Ruska vlada je saopštila da ruske kompanije više nemaju obavezu da poštuju pravo intelektualne svojine, niti plaćaju nadoknadu vlasnicima patenata iz zemalja koje su uvele sankcije toj zemlji.

Ovim je Rusija praktično legalizovala pirateriju i dozvolila ruskim firmama da koriste inovacije iz zemalja koje su im uvele sankcije bez ikakve pravne posledice ili nadoknade.

Rusi će biti slobodni da piratizuju stranu muziku, filmove i igre, a ruski političar Dmitrij Jonin je nagovestio da bi zemlja mogla deblokira “Rutracker” kako bi stanovništvu olakšala pristup ovom sadržaju.

„Rutracker“ je najveći ruski sajt za preuzimanje piratskog sadržaja, a rusko regulatorno telo za komunikacije ga je blokiralo u novembru 2015. godine.

Ove najave stižu nakon što je prošle nedelje Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije saopštilo novinarima da razmatra ukidanje pravila o intelektualnoj svojini kako bi se suprotstavili sankcijama.

„Razmatra se mogućnost ukidanja ograničenja na korišćenje intelektualne svojine koja se nalazi u određenim dobrima čija je isporuka Rusiji ograničena“, saopštili su iz Ministarstva ruskoj novinskoj agenciji Tass.

Kako stvari stoje, piraterija će biti jedini način na koji će Rusi moći da gledaju strane filmove ili igraju igre u doglednoj budućnosti. Veliki broj filmskih i gejming studija je obustavio prodaju i emitovanje u zemlji.

Poslovanje u zemlji su obustavili giganti iz gejming indutrije – Xbox, ,Playstation i Nintendo, ali i mnogi studji za razvoj igara poput EA, Rockstar North i drugih.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE