Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 3 years ago

By admin

ŽRTVA KOVIDA: Srpska sala u Milvokiju na prodaju zbog velikog pada prihoda!

“Američko-srpska sala” u Milvokiju, državi Viskonsin, poznata po gostoljubivosti i pohovanoj ribi, već više od 70 godina je na usluzi celom gradu, sada se prodaje.

Čuvena dvorana u kojojnse svakog petka služi preko 2.000 kilograma ribe tokom decenija je bila poprište glavnih političkih događaja.

Mark Borkovski ju je godinama nazivao “mestom za upoznavanje”.

– Pored mnogih aktivnosti koje su se održavale u Srpskoj salii, njihova pohovana riba je dovodila mnoge ljude i van našeg grada – rekao je Borkovski.

Ali u izjavi objavljenoj ove nedelje, vlasnik Srpske sale, koja je u blizini Srpske pravoslavne crkve “Svetog Save”, rekao je da je surova realnost pandemije rezultirala “ozbiljnim padom prihoda”. Dalje se navodi da Skupština Srpske Sale prepoznaje “poslovnu realnost današnjice” i čak vidi “nepovoljan finansijski put” koji pogoršava celu situaciju.

CRKVA SVETI SAVA: Srpska sala se nalazi odmah pored pravoslavne svetinje

– Zbog istaknute i poželjne lokacije imovine, uvereni smo da će biti pozitivnih i alternativnih opcija korišćenja prostora koji će bolje služiti crkvi i lokalnoj zajednici – saopšteno je iz crkve, koja je angažovala agente za prodaju.

Srpska sala otvorena je 1950. godine, posvećena srpskim pravoslavcima koji su služili u američkim oružanim snagama. Objekat ima kuglanu sa 12 staza, dva bara, više kuhinja i parking od 400 mesta, ali centralni deo je prostrana sala za održavanje događaja kao što su banketi, svadbeni prijemi i drugi društveni događaji koji su uglavnom stavljeni na čekanje tokom pandemije.

MESTO OKUPLJANJA: Objekat poseduje kuglanu, dva bara, kuhinju, banket salu…

1967. godine, Srpska sala je počela da prodaje pohovanu ribu na Veliki petak, a gradski nadzornik Džosef Čarnecki rekao je da je i on lično ljubitelj ovog specijaliteta.

– Nadam se da će zajednica pronaći način da nastavi da pruža ovu srpsku poslasticu zajednici – kazao je on i dodao:

„Srpska sala je bila važno mesto okupljanja srpske zajednice u Milvokiju, kao i mnogih drugih grupa i organizacija. Biće zapamćeno po izvanrednom gostoprimstvu .“

Srpska sala ima bogatu političku istoriju, domaćin je nastupa tadašnjih ili budućih predsednika Dvajta Ajzenhauera, Džona F. Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana, Džordža H.V. Buša i Bila Klintona.

Na predizbornom mitingu održanom 14. novembra, prisustvovalo je 500 ljudi u znak podrške tvrdnjama Donalda Trampa da je pobedio na izborima, a nekoliko prisutnih prekršilo je naredbe gradskih zdravstvenih inspektora o socijalnoj distanci i nošenju maski.

PREDIZBORNA KAMPANJA: Brojni političari držali su govore u Srpskoj Hali

Dok je pokušavao da natera ljude da se povinuju tim naredbama, generalni direktor Srpske sale Nikolas Alioto bio je gurnut na zemlju, a gradski zdravstveni inspektori takođe su napanuti dok su pokušavali da smire situaciju.

Alioto je preminuo dve nedelje kasnije od hipertenzivnih kardiovaskularnih bolesti ili srčanih problema izazvanih visokim krvnim pritiskom u 55 godini.

Izvor: Milwaukee Journal Sentinel Foto: Facebook, Wikimedia Commons

YOU MAY LIKE