Chicago, IL
79°
Fair
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph S
Humidity: 60%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 6
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
79°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZNAJTE DA SMO UZ SRBIJU: Gabrijel Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu!

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi “Vladislav Ribnikar”, a potom i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

“Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar“, napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je iz ambasade.

Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke. Povodom dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi među kojima je i osmoro đaka iz škole Vladislav Ribnikar zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujokru kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu juče su otvorene knjige žalosti, u koju su se, kako je rečeno Tanjugu u ambasadi, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasadori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore. Među onima koji su se juče upisali bio je i kongresmen Erik Svolvel.

Upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske.

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak 8. maja, rečeno je Tanjugu u ambasadi.

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi “Vladislav Ribnikar”.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simeona – Šarlot, Severna Karolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije da dođu u crkvu da iskažu duboko žaljenje i saučešće.

Takođe, vladika istočno američki Irinej uputio je poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

POVEZANE TEME:

“PUCAO SAM DA IH ZAPLAŠIM”: Masovni ubica iz Mladenovca priznao zločin!

PITALA ME JE DA LI ĆE UMRETI: Potresna ispovest lekara koji su operisali ranjene u Beogradu i Mladenovcu!

TALAS NASILNIČKIH INCIDENATA SE ŠIRI BALKANOM: Đaci prave liste i prete plastičnim oružjem!

Izvor: Chicago desavanja
Foto: Chicago dešavanja

YOU MAY LIKE