Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

ZNAJTE DA SMO UZ SRBIJU: Gabrijel Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu!

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi “Vladislav Ribnikar”, a potom i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

“Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar“, napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je iz ambasade.

Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke. Povodom dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi među kojima je i osmoro đaka iz škole Vladislav Ribnikar zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujokru kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu juče su otvorene knjige žalosti, u koju su se, kako je rečeno Tanjugu u ambasadi, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasadori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore. Među onima koji su se juče upisali bio je i kongresmen Erik Svolvel.

Upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske.

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak 8. maja, rečeno je Tanjugu u ambasadi.

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi “Vladislav Ribnikar”.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simeona – Šarlot, Severna Karolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije da dođu u crkvu da iskažu duboko žaljenje i saučešće.

Takođe, vladika istočno američki Irinej uputio je poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

POVEZANE TEME:

“PUCAO SAM DA IH ZAPLAŠIM”: Masovni ubica iz Mladenovca priznao zločin!

PITALA ME JE DA LI ĆE UMRETI: Potresna ispovest lekara koji su operisali ranjene u Beogradu i Mladenovcu!

TALAS NASILNIČKIH INCIDENATA SE ŠIRI BALKANOM: Đaci prave liste i prete plastičnim oružjem!

Izvor: Chicago desavanja
Foto: Chicago dešavanja

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)