Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ZLOSLUTNO UPOZORENJE ESKOBARA: Kriza na Kosovu i Metohiji preti da preraste u regionalni sukob!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održali su javnu diskusiju u Atlantskom savetu o situaciji na severu Kosova i Metohije i mogućim rešenjima za aktuelnu krizu.

Specijalni izaslanik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji koja, kako je ocenio, ima potencijal da postane regionalni sukob.

Eskobar je naveo da dvojca lidera, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, moraju da prihvate evropski plan, i da „drugog izbora nema”.

Miroslav Lajčak je dodao da je deeskalacija krize na Kosovu neophodna inače će u protivnom biti žrtava.

„Videli smo nekoliko incidenata, ako situacija ne deeskalira imaćemo žrtve. Nema sumnje da smo 29. maja videli veoma radikalne elemente u Zvečanu, koji su došli da povrede, ako ne i ubiju i da izazovu nasilje i za to nema opravdanje. Ti kriminalci moraju biti otkriveni i privedeni pravdi, ali ne možete za 45.000 Srba na severu da kažete da su svi kriminalci”, rekao je Lajčak.

PROČITAJTE VIŠE:

Govoreći o održavanju novih izbora, Lajčak je ocenio da u ovom trenutku nema politčke volje za to.

„Nema roka, ali moramo da poyovemo da se što pre održe izbori, ali u ovom trenutku nema političke volje da se održe izbori” rekao je Lajčak.

„Lideri obe strane će doći u Brisel, sastanak će se održati. Bitno je da ljudi što pre nastave sa normalnim životom”, ocenio je Lajčak.

„Radimo na datumu. Reći „ne” pozivu na sastanak bi bio veoma ozbiljan i negativan potez”, rekao je Lajčak.

„Ljudima treba omogućiti da se vrate normalnom životu, a policija i Kfor da se povuku, prenosi Sputnjik. Moramo da odredimo datum izbora. Kada nema dijaloga i rešenja onda dolazi do eskalacije i jednostranih akcija od obe strane”, rekao je on

Lajčak je ocenio da je Ohridski sporazum je obavezujući i istakao da ćemo u zavisnosti da se sada bira između sukoba ili deeskalacije.

Kosovsko pitanje mora da se reši do kraja godine, jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručio je Lajčak.

POVEZANE TEME:

BAJDEN UPUTIO PORUKU KONGRESU: Zapadni Balkan je pretnja po nacionalnu bezbednost SAD!

STRANI VODIČI PRAVE HAOS U SRBIJI: Hram Svetog Save je džamija, Srbi su krivi za raspad Jugoslavije…

PUSTA ZEMLJA: Ovo su prema popisu najcrnje tačke Srbije, mesta u kojima nema skoro nikoga!

Izvor: Politika
Foto: Printscreen YouTube / AtlanticCouncil

YOU MAY LIKE