Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

ZLOČIN NAD PRIRODOM: Termoelektrana zatrovala reku u Crnoj Gori i pobila svu ribu! (FOTO GALERIJA)

Fotografije koje objavljujemo svedoče o tome da je Ćehotina nizvodno od Termoelektrane “Pljevlja” potpuno bela, skoro kao mleko, gde verovatno i treba tražiti uzroke ove ekološke katastrofe

Uznemirujuće fotografije stižu iz Crne Gore, iz doline reke Ćehotine.

Ribari i meštani iz sela u okolini Pljevalja su u slivu ove reke pronašli ogromne količine pomorene ribe, na šta su ubrzo upozorili medije i lokalne aktiviste.

Fotografije koje objavljujemo svedoče o tome da je Ćehotina nizvodno od Termoelektrane “Pljevlja” potpuno bela, skoro kao mleko, gde verovatno i treba tražiti uzroke ove ekološke katastrofe. Pretpostavlja se da su upravo iz TE “Pljevlja” pustili otrovne materije, pepeo i šljaku u reku Vezisnicu, odakle je otpad došao do Ćehotine.

Aktivisti upozoravaju da je TE “Pljevlja” verovatno htela da se oslobodi otrova pre sušnog perioda, a da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda još nije počelo da radi.

Za sada iz TE “Pljevlja” i Rudnika uglja, drugog velikog zagađivača reke Ćehotine još nema odgovora.

-Ako se ovako nastavi i ako država pod hitno ne učini nešto da se ovaj problem reši, priroda ovog kraja će biti nepovratno uništena. Još odranije je poznato da u donjem toku reke Ćehotine uopšte više nema ribe, a uskoro bi moglo da se desi da zamre život u celom njenom toku, kaže za Serbian Times Boban Mrdak, Pljevljak koji danas živi u Čikagu, ali sa zabrinutošću gleda na to šta se dešava u starom kraju.

Tekst: Antonije Kov ačević Foto: Facebook(Jasmin Ajanović)/ED Breznica

YOU MAY LIKE