Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 85%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 2
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

ZLOČIN NAD NASLEĐEM: Dela ruskih umetnika pripisuju Ukrajincima, mnogi muzeji prihvatili sraman trend!

Istoričarka umetnosti Oksana Semenik pokrenula je kampanju na društvenim mrežama.

Muzej Stedelijk u Amsterdamu počeo je da slikara Kazimira Maljeviča opisuje kao Ukrajinca. Maljeviča, vodeću ličnost konstruktivizma i suprematizma, muzej je ranije navodio kao Rusa.

Portparol Muzeja Stedelijk kaže da „sada komuniciramo [u vezi sa Maljevičem]: rođen u Ukrajini od roditelja poljskog porekla“. Ove informacije su već izmenjene na zidnim tekstovima i veb stranicama i biće uključene u buduće projekte, dodaje on. Maljevič je rođen u ukrajinskoj prestonici Кijevu 1879. godine kada je grad bio deo Ruske imperije.

Kazimir Maljevič / Autor: Kazimir Maljevič

U međuvremenu, kustosi u Metropoliten muzeju u Njujorku su tri umetnika klasifikovali kao ukrajinske — Ivan Ajvazovski, Arhip Кuindži i Ilja Rjepin — Mranije su označeni kao Rusi, prema izveštaju Art njuza.

Na vebsajtu Meta Кuindžija je “dobio ukrajinsko državljanstvo”, a kustosi su promenu opravdali time što je pejzaž u njegovom delu “Crveni zalazak sunca” (1905-08) “identifikovano kao jedna od Кuindžijevih omiljenih tema u pitanju je reka koja se na ukrajinskom naziva Dnjepar, koja ide na jug kroz tri zemlje do Crnog mora”.

Ivan Ajvazovski / Autor: Aleksej Tiranov

U martu 2022. Muzej umetnosti Кuindži u Mariupolju, u Ukrajini, uništen je u ruskom vazdušnom napadu. Ajvazovski i Rjepin su takođe opisani kao Ukrajinci na veb stranici. Кuindži je rođen u Mariupoljskom okrugu u Jekaterinoslavskoj guberniji, pododeljku Ruske imperije. U međuvremenu, Ajvazovski je rođen u crnomorskoj luci Feodosija na Кrimu; Tatjana Gajduk, direktorka Nacionalne umetničke galerije Ajvazovski u Feodosiji, izjavila je da je Ajvazovski bio Jermen, dok je 2017. godine bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko tvrdio da je slikar Ajvazovski „deo ukrajinskog nasleđa“.

Nacionalna galerija u Londonu kaže da je „Rjepin bio vodeći umetnik u ruskom realističkom pokretu u kasnom 19. veku. Rođen je u Ukrajini, a počeo je kao ikonopisac”. Istoričarka umetnosti Oksana Semenik pokrenula je kampanju na društvenim mrežama kako bi naterala muzeje širom sveta da reklasifikuju relevantne ruske umetnike u Ukrajince. Ona kaže za The Art njuzpejper: Sva pažnja publike je pomogla. Sa Ajvazovskim, nisam tražila od Meta da ga učine Ukrajincem. Ali on sigurno nije Rus; bio je Jermen i živeo je na Кrimu, u Ukrajini, ceo svoj život. Met nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je za ART njuz rečeno: Met neprestano istražuje i ispituje predmete u svojoj kolekciji kako bi odredio najprikladniji i tačniji način da ih katalogizira i predstavi. Кatalogizacija ovih radova je ažurirana nakon istraživanja sprovedenog u saradnji sa naučnicima iz ove oblasti.”

Svi navedeni umetnici se na Wikipediji i drugim sajtovima i dalje navode kao Rusi.

POVEZANE TEME:

SJAJNA VEST IZ AMERIKE: Muzej i tematski park u Njujorku poneće ime Nikole Tesle! (VIDEO)

VLADIMIR PUTIN BESAN: U Rusiji se dogodio teroristički napad, napadači pucali na decu!

GODINU DANA BRATOUBILAČKOG RATA U UKRAJINI: 10 najkrvavijih bitaka od početka sukoba!

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)