Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ZLOČIN KOJI NE SME BITI ZABORAVLJEN: Hrvatski vojnici masakrirali Olujiće i njihovo dvoje dece! (FOTO)

Pripadnici izviđačko-diverzantske čete Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojom je komandovao Tomislav Madi, 17. februara 1992. godine u Cerni kod Županje likvidirali su četveročlanu porodicu Olujić: Radomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloljetnu djecu Milenu (16) i Marka (13).

Toga dana, u predvečernjim časovima, u Komletincima, u zgradi Osnovne škole, gdje je bio štab izviđačko-diverzantske čete HOS-a, Madi je izdao naredbu pripadnicima čete: Mariu Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i osobi s nadimkom “Bosanac”, da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da se radi o civilnim osobama. Naredio im je i da miniraju kuću, te im je za to dao puške, pištolje, mine, štapin, detonatorske kapisle i dva prigušivača. Pripadniku iste jedinice, Miji Starčeviću je naredio da ih tamo odveze, što je isti i učinio te im je u Cerni, u ulici Braće Radića na broju 51a, pokazao kuću porodice Olujić.

Jurić, Poštić, Lazić i “Bosanac” su ušli u kuću, i iz vatrenog oružja ispalili više metaka u članove porodice Olujić: deset projektila pogodilo je Radomira, šest Anicu, a po jedanaest maloljetnu Milenu i dijete Marka, zbog kojih su svi preminuli na licu mjesta. Odmah poslije hladnokrvne likvidacije četveročlane porodice Olujić, ubice Poštić i Lazić u njihovoj kući pronašli su i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500,00 tadašnjih DEM, kapu – beretku, lančić boje zlata s privjeskom djeteline s četiri lista i par zlatnih naušnica s tri plava kamenčića, a potom i kuću pokušali minirati, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo. Ubice su se sa ukradenim stvarima vratili u Komletince, gdje su stvari i novac iz Olujićeve kuće predali Madiju.

PROČITAJTE VIŠE:

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je tek 29. decembra 2006. podiglo je optužnicu protiv gore pomenutih pripadnika HOS-a zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, po kojoj ih je Županijski sud u Vukovaru 15. februara 2008. nepravosnažno i osudio na ukupno 57 godina zatvora: Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na osam, Lazića na sedam i Starčevića na 10 godina. Vrhovni sud RH, na sjednici održanoj 25. marta 2009, Juriću i Laziću je kaznu potvrdio, dok je ostalim smanjio: Madiju na 15, Poštiću na 7, a Starčeviću na 8 godina zatvora.

Pored likvidacija četveročlane porodice Kozbašić u Petrinji u novembru 1991, tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991, četveročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992, četveročlane porodice Radosavljević u Daruvaru u februaru 1992, i ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti. Supružnici u pomenutim porodicama bile su mješovitog hrvatsko-srpskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili srpske nacionalnosti. Ubice porodice Olujić su pripadnici HOS-a, kojeg je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava (HSP), koji se u januaru 1992. potpuno integrisao u Hrvatsku vojsku. Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vrijeme Pavelićeve NDH-a, koje i danas njeni pripadnici javno i nesmetano svakodnevno ističu širom Hrvatske.

POVEZANE TEME:

UKRAO OD USTAŠA VOZ PUN SRBA: Spasio je stotine ljudi, a pola Srbije mu ime ne zna! (FOTO)

PROSLAVIO 95. ROĐENDAN: Ispovest poslednjeg preživelog Srbina iz ustaškog masakra u Prebilovcima!

42 DANA U JAMI MEĐU LEŠEVIMA: Ispovest Srpkinje koja je sa 10 godina preživela teror ustaša! (VIDEO)

Izvor: Veritas
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE