Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

ŽIVOTNA DRAMA POZNATE VODITELJKE: Tumor je bio težak 600 grama, veliki kao fudbalska lopta, smrt se činila tako blizu…

Poznata voditeljka i novinarka Biljana Obradović, pre nekoliko godina suočila se sa ozbiljnim zdravstvenim problemom. Na vreme je otkrila tumor pankreasa i zahvaljujući intervenciji lekara sprečila dalje velike posledice, o čemu je iskreno govorila u emisiji RTS Ordinacija.

Biljana je ispričala da je pre nekoliko godina imala benigni tumor pankreasa i otkrila brojne detalje o svojoj bolesti – kako ju je otkrila, tretirala, operisala tumor i kako sada održava svoje dobro zdravstveno stanje.

Tumor veliki kao fudbalska lopta

Kad se kaže tumor pankreasa obično se misli na “ono najgore”. “Ja sam zaista imala sreću da u pravom trenutku otkrijem tumor”, kaže Biljana i podvlači da tumor pankreasa nije isto što i rak, iako su mnogi skloni da čim čuju za tumor pomisle da je u pitanju maligna pojava.

Srećom, Biljanina bolest nije bila maligna. Ispričala je da je tumor bio veličine fudbalske lopte i da do poslednjeg trenutka zapravo nije bilo poznato da li je u pitanju benigni ili maligni tumor:

“Tumor koji je bio veličine 600 grama, 11 centimetara – to je kao jedna fudbalska lopta, a mi do poslednjeg trenutka nismo zaista znali da li je tumor maligni ili benigni, međutim kada je urađena anamneza onda su videli da je došlo polako do “raslojavanja”, što ja kažem – zaista me je Bog pogledao da ja to uklonim u pravo vreme, jer da smo sačekali nekih 5 – 6 meseci, ne bih znala u kom pravcu bi to moglo da se razvije”, slikovito je dočarala situaciju.

“Biljana, imaš tumor pankreasa – moraš na hitnu operaciju kako znaš i umeš!” Poznato je da Biljana vodi i uvek promoviše zdrav način života, međutim priznaje da se godinama unazad osećala umorno, što ju je navelo da pomisli da nešto nije u redu.

Pravilno se hranim, ne pušim, ne pijem, idem na spavanje oko 22 sata, bavim se fizičkom aktivnošću idem u teretanu, išla sam i na jogu, ali poslednjih 7-8 godina ja sam osećala konstantan umor, nisam imala snage, često sam bila bolesna, takođe imam redovne cikluse koji traju četiri dana ali posle tih ciklusa nisam mogla da se oporavim po tri nedelje”, kao u slučajevima anemije, dodaje. Zbog ovakvih simptoma smatralo se da Biljana ima hipotireozu, odnosno smanjenu funkciju štitaste žlezde.

Zapravo, kako je otkrila u emisiji, Biljana se 15 godina lečila od hipotireoze, za koju su kasnije profesor dr Nikica Grubor i jedan čuveni endokrinolog ustanovili da nije pravi uzrok Biljaninog stanja, već da je uzrok drugi – cistični tumor pankreasa koji je davao simptome slične hipotireozi.

Biljani je potpuno jasno da njeno stanje jeste delovalo kao hipotireoza jer je zaista imala problem sa oticanjem i sa gojenjem, čak i sa upornim celulitom, a u tom periodu je osećala neku vrstu anksioznosti i, kako kaže, poludepresije.

“Radila sam i dalje dva posla, ali meni je bila jedna ravna linija i onda su mi svi govorili – ti si se prezasitila poslom, dugo radiš na televiziji, više nema motiva, adrenalina”.

Objasnila je da bi nekad nakon vežbanja u teretani bila toliko umorna da nije mogla da ustane iz kreveta. Zbog ovakve simptomatologije, a na predlog prijateljice proverila je polne hormone, a ginekolog ju je poslao i na ultrazvuk stomaka, na kom je otkriveno da “ima nešto ogromno u stomaku”.

Gastroenterelolog, profesorka Mira Smiljković tada je otkrila problem i sa Biljanom podelila iznenađujuću vest:

“Ti, Biljana, imaš tumor pankreasa, moraš na hitnu operaciju kako znaš i umeš, nađi jednog od dvojice profesora…”, bio je lekarski savet.

Nisam plakala iako nisam mogla sama da hodam

Biljana se brzo povezala sa profesorom Nikicom Gruborom i zakazala pregled, a posle mesec i po dana je usledila i operacija.

Pre operacije je slušala kako se tokom zahvata napravi mali rez, međutim iznenadila se kada je videla svoj:

“Kad sam se probudila ja sam imala rez 20 santimerta preko stomaka, tako da se nekad šalim da ću možda neku pticu tu da istetoviram”. Prisetila se da je operacija trajala četiri sata, ali da je bila vrlo hrabra, a osoblje “Prve hirurške” divno:

“Ne radi se tu samo o meni, tamo su oni stvarno 24 sata za sve pacijente i ja sam bila 10 dana u bolici. Ja sam ovako nežne građe ali sam tamo bila čvrsta i nisam plakala, ali ja nisam mogla da hodam, polako sam hodala, nisam mogla sama da odem do kupatila, ogroman je rez, imate kateter i tako dalje”.

Skoro niko nije znao za moju bolest

U RTS Ordinaciji Biljana je pričala i koliko je emotivno doživela vest o tumoru:

“Kada mi je saopštila doktorka, u tom trenutku to me je zaista slomilo i baš sam se isplakala. Sećam se trenutka kad sam ispred ordinacije zvala mamu. Njoj uopšte nije bilo jasno o čemu se radi”.

Na poslu sam krila duže vreme, znali su samo neki od mojih pretpostavljenih. Nisam govorila nikome, a kad sam rekla svi su mislili “ona ima neku cistu”, kao to je šala, tra-la-la. Ja sam i dalje gurala dva posla, ćutala, čak nije znao skoro niko iz fudbalskog kluba”, iskreno je rekla.

Biljana priznaje da iako je prilično jaka žena, prvih mesec dana se često budila noću pitajući se šta može da se desi. Operaciju je super pregurala, kao i oporavak.

Međutim, kasnije se dešavalo da sve emocije koje je “gurala pod tepih” isplivaju kad se najmanje nada, pa misli da bi joj sad bilo teško da izgura neki eventualni novi izazov:

“Sve to što sam ja zatrpala negde u svojoj podsvesti bi me verovatno slomilo, što je i normalno”, priznaje Biljana Obradović.

Od veganske ishrane bolje se osećam i imam više snage

Iako je operacijom Biljani otklonjen jedan deo pankreasa, svi drugi organi ostali su netaknuti, što nije uvek slučaj kod ovakvog zahvata, ispričala je gošća Ordinacije.

Ona sada jednom godišnje uradi kontrolnu magnetnu rezonancu, a ističe da joj je najvažnije da prati svoj organizam, to kako se oseća, a kao pozitivnu promenu koja joj se dogodila izdvaja svoj novi veganski način ishrane sa kojim se upoznala:

“U avgustu sam bila na Gospojinskom postu jer su mi rekli prosto da bi bilo dobro zbog svega što mi se izdešavalo malo da se očistim, a Gospojinski post je celovit biljni post i jako je strog, a ja sam videla fantastične promene na svom telu u roku od dve nedelje – to salo je otišlo, mišići su ostali. Primetila sam da kada sam izbacila meso i mleko više ne otičem. bolje se osećam, imam više snage i tako sam nastavila. Prvo mi je bilo konfuzno jer veganstvo je za mene bila potpuna nepoznanica”, pa sada podseća sve koji ne znaju da je razlika između vegetarijanaca i vegana u tome što vegetarijanci jedu mleko, jaja i ribu ali ne jedu meso, a vegani ne jedu meso, mleko i jaja.

Biljana priznaje da u svoju ishranu nekada ubaci jaje, ali da su joj veoma važni suplementi cink i d3, kao i protein:

“Proteina ima u grašku, u pasulju, leblebijama i drugim mahunarkama,ali morate ih koristiti svakodnevno, i tačno napraviti dobre promere. Ima takođe i veganskih proteina koji se koriste posle fitnesa, tako da sve je zastupljeno ako malo pročeprkate”, ohrabrila je Biljana sve one koji žele da promene svoje životne navike.

Izvor: RTS

YOU MAY LIKE