Connect with us

Srbija

ŽIVOT U PEŠTARSKOJ BRVNARI SA ČETVORO DECE: Kupanje u koritu, prelazak 11 km do škole, čuvanje krava i ovaca – ništa im nije teško!

Published

on

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju prikupljanja sredstava koja će biti namenjena za kupovinu nove kuće porodici Raičević

Sedam kilometara od puta, lošim makadamom, kroz šume i brda, dolazi se do poslednje kuće u selu Blato u kojoj svoje detinjstvo provodi četvoro zlatnih Raičevića. Ovde, gde žive, čuje se samo lavež pasa, topot konja i vetar koji cvili.

Planina Pešter i opština Sjenica poznate su po surovim uslovima. Teški uslovi i udaljenost od škole ne sprečavaju male Raičeviće da budu najredovniji u školi. Na pitanje kako idu u školu, četrnaestogodišnja Miljana uz osmeh odgovara:

SELO BLATO OPRAVDAVA SVOJ NAZIV: Deca prelaze 11 km do škole

„Škola nam je na 11 kilometara, svakog dana pešačimo. Nekad nas komšija poveze ladom bar u jednom pravcu. Ovde je super, ali mi je žao što smo mnogo daleko, pa nam niko ne dolazi. Ja sam samo jednom bila kod drugarice”, priča ova devojčica.

Raičevići žive u 80 godina staroj brvnari u seoskoj idili. Roditelji su vredni i bave se poljoprivredom.

Imamo devet ovaca, šest kokošaka i pet krava. Krave su Đina, Dunja, Vesa, Ruža i Šara. Miljana ih muze, a ja ih čuvam”, navodi dvanaestogodišnja Vanja.

Na to, najmlađi Radoslav (10) uzvikom dodaje: „Imamo i konja! Jašem ga svakog dana, sada ću vam pokazati.”

MALI GORŠTAK: Nema na šta nisu navikli

Razdragana, pametna dečica, vredni roditelji, zdravi svi. Reklo bi se – pa šta fali ovim ljudima?! Ipak, nije sve tako sjajno. Selo Blato u jesen i zimi opravdava svoj naziv.

„Gore su nam kiše, nego sneg, verujte. Kad kiša krene slivaju se potoci i udaraju direktno na kuću. Jednom smo morali da bežimo u štalu. Kupatilo nemamo, već koristimo poljski toalet i korito. Nije lako… Rođen sam ovde, ali zbog dece bih otišao”, objašnjava domaćin Srbislav.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju prikupljanja sredstava koja će biti namenjena za kupovinu nove kuće porodici Raičević.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement