Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ŽIVOT POSVETIO NAŠEM FOLKLORU: U Čikagu preminuo Džo Kuo, ekspert za narodne igre i veliki srpski prijatelj!

Džon Kuo, strastveni ekspert za srpski i balkanski folklor, preminuo je 8. maja u Čikagu.

Džon je rođen u Hong Kongu, a sa porodicom se preselio u Sjedinjene Američke Države kada je bio mlad. Živeo je u mnogim gradovima širom Amerike. Na Univerzitetu u Čikagu je studirao fiziku i matematiku i postao stanovnik Hyde Parka na duže vreme.

Njegova životna strast bile su narodne igre, odnosno folklor Balkana i Istočne Evrope. Otkad je prvi put čuo za srpsko kolo, pa sve do smrti, Kuo je izučava naše pesme, muziku, teradiciju i kulturu.

Kao jedan od prvih članova i dugogodišnji direktor i potom ko-direktor ansambla Balkanske Igre, čuvenog univerzitetskog ansambla za narodne igre iz Čikaga, doveo je mnoge poznate folklorne ansamble i izvođače istočnoevropske muzike u Čikago.

“Volim da pevam ‘Šabački vašar’, zatim onu staru srpsku ‘Ja sam ja, Jeremija…’, pa od ciganskih ‘Čaje šukarije’ a od ovih novijih volim Tozovca ‘Ti si me čekala'”, ispričao je svojevremeno Kuo uz čašicu rakije za Portal Serbian Times, o čemu možete pročitati više u tekstu ispod:

Čikago Spring Festival, koji je osnovao, već decenijama je veliki događaj za ljubitelje narodnih igara iz celog sveta. Ponosio se svojim dugogodišnjim radom i mentorstvom u podučavanju narodnih igara i folklora mnogim studentima, uključujući Srbe i imigrante iz drugih zemalja Balakan u SAD, Evropi, i u Čikagu.

Smisao njegovog rada bio je spajanje ovih različitih grupa kroz njihovu zajedničku kulturu folklora i tradicije.

Džon je takođe bio stručnjak za računarsku bezbednost, radio je za mnoge velike i male firme, a bio je i doživotni učenik i ljubitelj jezika. Govorio je mnoge jezike, uključujući engleski, francuski, makedonski, mandarinski, kineski kanto i bugarski.

Džon je bio dobar i velikodušan čovek. Uvek je bio spreman da pomogne drugima, uvek je bio tu za svoje prijatelje i porodicu. Džona su nadživel njegova voljena supruga Galija i talentovana ćerka Marija.

POVEZANE TEME:

SRBIN KOJI JE RATOVAO U VIJETNAMU: “Krenuo sam iz Čikaga, ranjen u paklu džungle, dobio orden, a život mi je na kraju spasila – majka!” (VIDEO)

AMERIKA U RATU PROTIV KNJIGA: Sve češći pokušaji cenzure, biblioteke pod pritiskom zbog tužbi!

SVIRAJU INSTRUMENTE ZA KOJE JOŠ NISTE ČULI: Ove momke povezuje ljubav prema srpskoj tradiciji, narodnim običajima i folkloru!

Izvor: Serbian Times
Foto: GoFundMe

YOU MAY LIKE