Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/59°F
72/57°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

ŽIVOT POSVETIO NAŠEM FOLKLORU: U Čikagu preminuo Džo Kuo, ekspert za narodne igre i veliki srpski prijatelj!

Džon Kuo, strastveni ekspert za srpski i balkanski folklor, preminuo je 8. maja u Čikagu.

Džon je rođen u Hong Kongu, a sa porodicom se preselio u Sjedinjene Američke Države kada je bio mlad. Živeo je u mnogim gradovima širom Amerike. Na Univerzitetu u Čikagu je studirao fiziku i matematiku i postao stanovnik Hyde Parka na duže vreme.

Njegova životna strast bile su narodne igre, odnosno folklor Balkana i Istočne Evrope. Otkad je prvi put čuo za srpsko kolo, pa sve do smrti, Kuo je izučava naše pesme, muziku, teradiciju i kulturu.

Kao jedan od prvih članova i dugogodišnji direktor i potom ko-direktor ansambla Balkanske Igre, čuvenog univerzitetskog ansambla za narodne igre iz Čikaga, doveo je mnoge poznate folklorne ansamble i izvođače istočnoevropske muzike u Čikago.

“Volim da pevam ‘Šabački vašar’, zatim onu staru srpsku ‘Ja sam ja, Jeremija…’, pa od ciganskih ‘Čaje šukarije’ a od ovih novijih volim Tozovca ‘Ti si me čekala'”, ispričao je svojevremeno Kuo uz čašicu rakije za Portal Serbian Times, o čemu možete pročitati više u tekstu ispod:

Čikago Spring Festival, koji je osnovao, već decenijama je veliki događaj za ljubitelje narodnih igara iz celog sveta. Ponosio se svojim dugogodišnjim radom i mentorstvom u podučavanju narodnih igara i folklora mnogim studentima, uključujući Srbe i imigrante iz drugih zemalja Balakan u SAD, Evropi, i u Čikagu.

Smisao njegovog rada bio je spajanje ovih različitih grupa kroz njihovu zajedničku kulturu folklora i tradicije.

Džon je takođe bio stručnjak za računarsku bezbednost, radio je za mnoge velike i male firme, a bio je i doživotni učenik i ljubitelj jezika. Govorio je mnoge jezike, uključujući engleski, francuski, makedonski, mandarinski, kineski kanto i bugarski.

Džon je bio dobar i velikodušan čovek. Uvek je bio spreman da pomogne drugima, uvek je bio tu za svoje prijatelje i porodicu. Džona su nadživel njegova voljena supruga Galija i talentovana ćerka Marija.

POVEZANE TEME:

SRBIN KOJI JE RATOVAO U VIJETNAMU: “Krenuo sam iz Čikaga, ranjen u paklu džungle, dobio orden, a život mi je na kraju spasila – majka!” (VIDEO)

AMERIKA U RATU PROTIV KNJIGA: Sve češći pokušaji cenzure, biblioteke pod pritiskom zbog tužbi!

SVIRAJU INSTRUMENTE ZA KOJE JOŠ NISTE ČULI: Ove momke povezuje ljubav prema srpskoj tradiciji, narodnim običajima i folkloru!

Izvor: Serbian Times
Foto: GoFundMe

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)